18. srpna Rolling Stones rozbourala Strahovský stadion. Kapela se vzdala honoráře

18. srpna 2023·Koktejl·Lenka Skrzeczkova

The Rolling Stones. (Foto: Profimedia)

18. srpna 1990 se na velkém Strahovském stadionu v Praze konal první koncert britské kapely The Rolling Stones. Podle počtu jeho účastníků koncert potvrdil konec komunistického režimu. Pořádně vyplazený jazyk si ostatně éra komunismu definitivně zasloužila. Akci si nenechalo ujít více než sto tisíc fandů, včetně tehdejšího prezidenta Václava Havla. Zároveň šlo o koncert, který otevřel dobu velkých strahovských koncertů zahraničních skupin, jako třeba Pink Floyd nebo U2.

S koncertem Rolling Stones i běžní lidé pochopili, že přišel jiný režim. Politický kontext vystoupení dodal i prezident Havel, který hudebníky přijal v den koncertu v prostorách hudebního sálu Pražského hradu. Kytarista Keith Richards v jednom z rozhovorů uvedl, že Havel je jediný politik, u kterého je hrdý, že se s ním sešel. V předvečer koncertu pozvala Olga Havlová členy skupiny na večeři, do Havlovy oblíbené restaurace Na Rybárně.

Koncert byl opravdu velkolepý. Z hlediska počtu lidí, šlo o rekordní koncert. Lístky šly do prodeje pouhých osmnáct dnů před akcí. Předprodej stál 250 Kčs a na místě 280 Kčs. To v tehdejších cenách nebylo zrovna málo. Pořád to ale bylo méně, než kolik lístek stál například v Německu.

Upoutávky na koncert běžely v rozhlase i televizi. Kromě Poláků, dorazilo asi deset tisíc lidí z Maďarska. Rozpočet na akci činil 25 mil. Kčs a opravdu to byla velkolepá podívaná, lidé se dočkali i ohňostroje.

Zajímavostí je, že se kapela vzdala honoráře a výtěžek putoval Výboru dobré vůle Olgy Havlové, který jej využil pro zdravotně postižené děti.

Celý podcast Ozvěny minulosti si můžete poslechnout na Youradio Talk.

Koktejl - další články

Doporučujeme