17. srpna vyšlo první hudební album na cédéčku. Bylo to CD skupiny ABBA

17. srpna 2023·Koktejl·Lenka Skrzeczkova

Ilustrační foto. (Zdroj: Profimedia)

17. srpna 1982 vyšlo první hudební album na CD. Bylo to album švédské skupiny ABBA a neslo název The Visitors. Bylo jako první nahráno a mixováno digitálně a je tak historicky první, které bylo vyrobeno ve formě kompaktního disku. CD vyšlo ve stejném roce, v jakém kapele ABBA bohužel došla energie.

Hlavními lídry v průmyslu byla japonská Sony a nizozemský Philips. Právě tyto společnosti se postaraly o revoluci na hudebním poli. Kulatý technický zázrak neměl dvacet centimetrů v průměru, ale pouhých dvanáct. Malý, nenápadný, laserový disk, kam se zapisovaly informace podobně jako u gramofonové desky pomocí spirály. Ta měla šest kilometrů a četla se zevnitř ven. Původně mělo mít jednoduché zvukové CD jenom šedesát minut, ale Sony zuřivě trvalo na tom, že kompaktní disk musí mít 74 minut, aby se na něj vešla celá Beethovenova 9. symfonie.

Postupně vznikaly další typy cédéček. Nejenom, co se forem zápisu dat týče, ale třeba i velikostí. Jeden čas byly například populární osmi centimetrové disky, na kterých třeba běžely hry pro Nintendo. Zajímavostí je, že ty se četly z venku dovnitř, aby se pirátům ztížila práce.

První CD vzniklo někdy v roce 1980, ale první oficiálně vydané CD album bylo The Visitors od ABBY. To se psal 17. srpen 1982. Mimochodem byl to i rok, kdy kapela slavila deset let svého trvání a bohužel i rok, kdy jim začala docházet energie. V květnu sice začala nahrávat deváté album, ale na konci srpna nahrávání z důvodu vyčerpání přerušila. Na počátku roku 1983 vyšel poslední singl a po něm si dala ABBA dočasnou přestávku. Do roku 2010 prodali 375 milionů desek.

Podle odhadů společnosti Philips se na světě prodaly stovky miliard CD. Už tehdy všechna prodaná CD navršená na sebe, by šestkrát obtočila Zemi v úrovni rovníku. Za zlatý věk prodejů CD s hudbou můžeme u nás označit rozmezí let 1998-2002. Vrcholem byl rok 2000, kdy bylo prodáno 4,5 miliónů kusů těchto nosičů a postupně s nástupem MP3 formátu, internetového připojení a vzestupem digitálních hudebních služeb prodeje CD nosičů klesají a v současné době je prodej okolo jednoho milionů kusů ročně.

I dnes se tedy najdou milovníci CD, kteří si album své oblíbené skupiny rádi koupí, a tak nějaké kusy ještě na pultech specializovaných obchodů najdeme.

Celý podcast Ozvěny minulosti si můžete poslechnout na Youradio Talk.

Koktejl - další články

Doporučujeme