Dejte si více ovoce a zeleniny! Podle vědců snižuje deprese

21. července 2019·Životní styl·Barbora Pisingerová

Ilustrační foto

Jestliže sníme o čtyři porce ovoce a zeleniny denně více, může to zlepšit náš psychický stav natolik, že to sníží nejméně o polovinu negativní dopady rozvodu a z jedné třetiny i citové strádání ze ztráty zaměstnání. Píše o tom italský deník La Repubblica.

Vědci z britské Warwické univerzity provedli výzkum, jehož se účastnilo 7108 dobrovolníků a který byl zahájen v roce 2001. Cílem bylo studovat souvislost mezi jídlem (zvláště pak ovocem a zeleninou) a psychickou pohodou. Účastníci výzkumu měli uvést, zda v roce 2007 u nich byla diagnostikována deprese či úzkost a jaké jsou jejich stravovací návyky a životní styl. Vědci pak s postupem let zjišťovali, zda se tyto poruchy vyvíjely.

Výsledky ukázaly souvislost mezi konzumací ovoce a zeleniny a depresemi či úzkostmi: čím více ovoce a zeleniny účastníci jedli, tím nižší byla pravděpodobnost, že u nich bude v následujících letech diagnostikována některá psychická choroba.

Jako rozvod

“Jestliže lidé zvýší denní přísun ovoce a zeleniny z nuly na osm porcí, mají o 3,2 procenta menší pravděpodobnost, že budou v příštích dvou letech trpět depresí nebo úzkostí,” uvádí autor studie Redzo Mujcic.

“To se může zdát chabým výsledkem, ale není tomu tak. Jestliže sníme sedm až osm porcí ovoce a zeleniny denně, duševní stimulace má stejnou sílu v pozitivním směru, jakou může mít rozvod, který vede k depresivním stavům, ve směru negativním,” dodávají vědci.

Také ztráta zaměstnání může mít zničující vliv na duševní zdraví člověka tím, že zvyšuje riziko deprese a úzkosti. Vědci však zjistili, že se konzumací sedmi až osmi porcí ovoce a zeleniny denně toto riziko snižuje o polovinu.

Jiné studie se zabývaly souvislostí mezi jídlem a duševním zdravím. Například nedávno britští vědci srovnávali údaje o osobách, jejichž strava byla bohatá na ovoce a zeleninu, s údaji o těch, kdo jedli hodně saturovaných tuků a cukrů. Experti vysvětlují, že existuje zjevný vztah mezi kvalitou toho, co jíme, a naším duševním zdravím. Ze 41 studií, které byly realizovány již dříve, vybrali čtyři, které se zabývaly souvislostí mezi středomořskou stravou a depresemi. Na základě údajů o 36.556 osobách vyšlo najevo, že středomořská strava může skutečně snížit riziko vzniku deprese, a to o 33 procent.

Záněty a deprese

Jak ovoce a zelenina působí na naše duševní zdraví? Pomáhá snižovat zánět. “Existuje stále více studií, které zdůrazňují souvislost mezi zánětem a depresí, či že některé depresivní poruchy jsou možná důsledkem chronického neurozánětu,” vysvětluje lékař Eugeno Luigi Iorio.

Dalším faktorem je růst oxidačního stresu, tedy nerovnováhy biochemického systému, která nám brání kompenzovat produkci volných radikálů. “Ovoce a zelenina zadržují molekuly, které kontrolují oxidační stres a zánět, protože jsou bohaté na polyfenoly, které se nacházejí ve všem červeném a fialovém ovoci a v listnaté zelenině,” uvádí Iorio.

Jiné výzkumy se zabývaly souvislostí mezi nedostatkem vitaminů skupiny B, zvláště kyseliny listové a vitamínu B 6, a depresemi. Japonská studie prokázala souvislost mezi úrovní těchto dvou vitamínů v krvi a depresivními poruchami: čím nižší byla úroveň kyseliny listové a B 6, které jsou obsaženy v listnaté zelenině a celozrnných potravinách, tím výraznější byly příznaky deprese, a naopak.

Zdroj: ČTK

Životní styl - další články

Doporučujeme