Vánoční jedlička v květináči poslouží stejnému účelu jako řezaný strom. Nutí lidi o Vánocích přemýšlet jinak

12. prosince 2022·Životní styl·Barbora Turková

Ilustrační foto. (Zdroj: Shutterstock)

Dnes si doma jedličku nebo smrček zdobí téměř každá druhá rodina. V minulosti tomu tak ale nebylo. Co se stromky po vánočních svátcích a mají ještě šanci na další budoucnost? O tom si povídali Helena Továrková, ředitelka Nadace Veronica, která se zaměřuje na ochranu krajiny a životního prostředí a Petra Fišerová, manažerka komunikace Lesy hlavního města Prahy, která je jednou z největších příspěvkových organizacích pečující o přírodní bohatství Prahy. Podcast Dobro skladem si můžete poslechnout na platformě Youradio Talk.

Vánoční zvyk zdobit stromeček se do světa rozšířil z Německa v 19. století. V Česku si ho nejprve mohli dovolit jen bohaté měšťanské rodiny. Dnes je vánoční stromeček symbolem Vánoc. Podle Nadace Veronica se každý rok v České republice prodá přes milion řezaných stromků, které se po vánočních svátcích stávají těžko likvidovatelným odpadem. V Brně má už více než dvacetiletou tradici prodej stromků v květináčích, které mohou na jaře sloužit k nově vzniklému lesu. V Praze si takový stromek můžete pořídit už šestým rokem. „Spoustu krásných jedlí nepochází z Česka. Jsou to dánské jedle, které se pěstují v Polsku a k nám jsou dovážené,” říká Helena Továrková. Petra Fišerová doplňuje, že takový strom roste až deset let a v našich domácnostech se ohřeje jen pár dní a pak ho vyhodíme. „Nabízíme jen pár řezaných stromků a nejsou z žádných plantážích, ale z toho, jak se průběžně prořezává les. Nejsou to sice tak rostlé stromky, ale poslouží stejnému účelu.” Takové stromky nabízí Lesy u hájoven a jsou označeny visačkou. Podobnou službu nabízí i Nadace Veronica v Brně.

Zájem lidí o takové stromky roste a tím, že se jedná jen o omezené množství, tak jsou takové stromky hned pryč. V Brně navíc vznikl projekt Vánoční jedlička. „Kolegové se scházeli a přišli s tímhle jednoduchým, ale geniálním schématem. Před Vánoci si lidé koupí stromek a na jaře jej zasadí do lesa. V roce 1998 to byla zajímavá myšlenka a to, jak se vyhazovali řezané stromky, lidé neřešili, ” říká Továrková. Lesy Hlavního města Prahy se projektem inspirovali v roce 2017. „Přišlo nám to jako výborný nápad v tom, že už se osvědčil a lidé začnou o vánočních stromcích přemýšlet jinak. Nejprve jsme sazenice kupovali v lesní školce. Teď už máme vlastní lesní školku a sazenice si pěstujeme sami v Čimicích,” dodává Fišerová. V Brně je sazenice za 155 korun, v Praze o pět korun levnější. Jak ale dodává Továrková, v Brně si stromky prodává sama Nadace Veronica a část peněz jde ještě do jejich grantového programu Společně pro přírodu.

Do lesa nesmí druhy, které by narušovaly rovnováhu

Vánoční jedlička se pěstuje tři až čtyři roky. „Semínka se zasejí do podobných záhonů jako známe ze zahradnictví. Pečuje se o ní, pak je dáme do květináčů, aby se mohli zakořenit a pak se nabízí v téhle formě,” říká Fišerová. V Praze i v Brně se nabízí jedle bělokorá. „Je to strom, který z našich lesů významně vymizel. Před 150 lety by to bylo 15% složení lesa, dnes jsme u 1%. Smyslem projektu je vracet ji do lesů,” vysvětluje ředitelka nadace. U Prahy převládají listnaté stromy. „Jedli má ráda zvěř, která je přemnožená a likviduje ji. Pěstování jejich sazenic je náročnější, než u smrků. Smrky se v Praze už skoro 30 let nesází, většinou se jedná o jedle či borovice.” Díky projektu se navíc široká veřejnost více dozví o tomto stromu, protože je to strom, který má v českých lesích nenahraditelné místo.

Lidé mají nejen možnost si vánoční jedličku koupit, ale na jaře ji v rámci speciálního dne i zasadit do lesa nebo na zahradu. „Důležité je to, aby si lidé uvědomili, že do lesa nemůže každý sázet, co chce a kdy chce. V lese platí nejen lesní pravidla, ale i další, která s tím souvisí. Je důležité, aby se tam dostávaly druhy, které tam mají růst a nenarušovala se přirozená rovnováha lesa,“ upozorňuje Fišerová. Na zahradě jedličce nebude dobře na třeba přímém slunci. Pro vánoční stromeček, který bude během svátků v domácím prostředí, není dobré, když ho při nákupu dáte hned do tepla. „Je důležité ho postupně zvykat. Ideálně v garáži a pobyt v teplém bytě zkrátit na minimum, protože je tam teplo a sucho. Důležité je ho zalévat, je nutné, aby byl pořád ve vlhku a mlžit ho,“ doporučuje Fišerová. V Praze i v Brně se prodá zhruba 700 až 800 jedliček v květináčích a na den sázení do lesa se jim vrátí zhruba 150 až 200 kusů.

Životní styl - další články