Sebelepší jídlo nesrovná hlavu, v ní začíná hubnutí, myslí si koučka Petra Krajčinovič

15. února 2022·Životní styl·Iva Pavlousková

Petra Krajčinovič, Honza Dědek, foto: Frekvence 1

Při psychických problémech ženy často sahají po jídle. Samotná úprava stravy a jídelníčku jim ke zhubnutí nepomůže. Podle Petry Krajčinovič je důležité také najít příčinu přejídání. Koučka a specialistka na zdravou výživu byla hostem Honzy Dědka v Press klubu Frekvence 1.

Nejlepší řešení se nachází přímo v naší hlavě

Chtěla bych hlavně koučovat, ukázat lidem, že lze najít životní spokojenost,“ řekla v rozhovoru Petra Krajčinovič. Jí osobně koučink hodně pomohl v životě. Dostala se k němu, když pro sebe hledala pomoc při syndromu vyhoření. Nechtěla antidepresiva, ani psychiatra. Navíc doma jí dokola opakovali, že jako žena vydrží úplně všechno. Útěchu nacházela v jídle. Zajídala jsem jak strach, tak nudu. Jídlo pro mě bylo jak odměnou, tak i jedem. Až jsem si s ním ubližovala, protože jsem jedla do zpitomění,“ prozradila na sebe Petra Krajčinovič. Během jednoho roku se jí podařilo přibrat na váze 17 kilo. Udělat si v hlavě pořádek jí nakonec pomohl právě koučink. V rámci profesionálního vzdělávání v něm si udělala dokonce i mezinárodní certifikaci. „Kouč neradí. Kouč se ptá, abys mohl pochopit sám sebe, co chceš v životě mít,“ vysvětlila. Dodala: „Nejlepší řešení pro sebe máš v hlavě. Kouč ti pomůže dobrat se tvému řešení prostřednictvím tzv. otevřených otázek. Tedy sady nástrojů, která je praktická pro život.“

 S ženami, které za Petrou Krajčinovič chodily, probírala jejich životy a společně pak hledaly podstatu problémů. S mnoha z nich našly podobné styčné body v životě jako u ní. Jídlo pro ženy obvykle představuje jistotu a bezpečí, proto po něm často sahají při psychických problémech. U klientek zjišťuje, co je příčina jejich přejídání. „Sebelepší jídlo srovná biochemii v těle, ale nesrovná hlavu. Nesrovná kognitivní funkce jako vůle,zdůraznila. Dále uvedla: Nejtěžší hodina dne je čtvrtá – pátá, kdy padá energetický řemen. Máš chuť a rozhoduješ se, zda si dáš velkou večeři, nebo si zaprasíš, dáš si něco sladkého, nebo přemýšlíš, zda si dáš víno.“ Doporučuje jít dělat rychle něco jiného, odvést pozornost někam jinam. Ona si jde například zaběhat.  Zmínila pro zajímavost, že ona nesvačí.

Zdravý metabolismus je základ úspěchu a zdraví

„Dala jsem si sakra pozor, když jsem před 3 roky zhubla 23 kilo. Ještě bych tak 5/6 chtěla. Sice mám stále rezervy, ale už se cítím lépe. V životě bych nedovolila, abych ztloustla zpátky. Když si představím, jak mě bolely kolena, jak jsem se nemohla pořádně ohnout a zapnout si boty.Vše mi vadilo, byla jsem celá opuchlá,“řekla Petra Krajčinovič. Proto nechápe, když ženy naberou kila, které dříve shazovaly, nazpátek.

U stravování bychom měli znát alespoň základy. Mít podvědomí, co si dáváme na talíř a umět rozlišit, co je vysoce průmyslově zpracovaná a co je přirozená strava. „Ideální je vařit si tak, abys co nejméně zatížil organismus. Abys co nejvíce nakopl metabolismus, aby dobře jelo trávení. Metabolismus je základ úspěchu a zdraví,“ uvedla. Nezdravý metabolismus vede k civilizačním chorobám, jako vysokému krevnímu tlaku nebo inzulínové resistenci. Přes milión lidí má u nás cukrovku typu 2, což je v podstatě podle ní vyžraná cukrovka. „Důležité je vzít si to za své a žít z 80 % tak, aby člověk byl zdravý,“ zdůraznila. Přiznala: „Mám ráda víno a občas si potřebuji dát kolečko uheráku.“ Připomněla, že máme jenom jedno tělo, jídlem se dá spoustu věcí spravit, ale také spoustu věcí podělat.

Na závěr rozhovoru ještě doporučila, že při hledání kouče se máme dívat na kvalitu vzdělání a na reference klientů.  Hodně lidí k ní chodí na základě osobního doporučení.

Poslechněte si celý rozhovor:

 

Životní styl - další články