Vyhledávání
Kdy můžete bez starostí jíst sníh? Tohle vás možná překvapí
Krátce poté, co sníh napadne, ještě nijak nebezpečný není. Co když už ale nějakou dobu leží na zemském povrchu? Vědci z Rumunska zkoumali, kdy je ještě konzumace sněhu pro člověka zdravotně bez rizika. Věděli jste například, že se sníh chová jinak v odlišných mínusových teplotách?
Vědci z rumunské Bukurešti zrealizovali poněkud netradiční výzkum. Rozhodli se totiž zjistit, za jakých okolností je pro člověka zdravotně nezávadné jíst sníh! Tým pod vedením Istvána Máthého přinesl nečekané závěry.
Samotného Máthého k počátku výzkumu inspirovaly jeho vlastní děti. Když je totiž viděl, jak jedí sníh z ulice, přemýšlel o tom, kolik v něm může být asi bakterií a jestli pro ně nemůže být škodlivý. Vědci proto odebrali několik vzorků sněhu z městského parku a křižovatky a odnesli je na analýzu do laboratoře.
V hermeticky uzavřených nádobách se ve sněhu brzy začaly množit bakterie. Výzkumníci provedli několik pokusů v různých teplotách typických pro rozličná období v roce a došli k závěru, že mnohem bezpečnější je jíst sníh v lednu, protože v tom únorovém se bakterie množí až čtyřikrát rychleji.
Nikoho jistě nepřekvapí, že nejbezpečnější byl sníh čerstvý nebo starý maximálně pár hodin. Po dvou dnech už ale může být plný nečistot a namnožených mikroorganismů. Závěry vědců však nejsou nijak extrémně znepokojivé – pokud sněhu sníte jen tak trošku, nic se vám zřejmě nestane.