Jak zdravým způsobem přibrat na váze? Může to být složitější, než hubnutí

30. dubna 2017·Životní styl·Redakce

Kalhoty, které byste si přáli vyplnit, křivky, které by se měly rýsovat tu a tady... Dokázat nabrat na váze je zrovna tak výzva jako zhubnout. Jak rozšířit vhodně své rozměry, aniž byste jedli nezdravě? Za hubenost může z velké části metabolismus, ale nejen to, píše francouzský deník Le Figaro.

Zrychlený metabolismus znamená, že tělo rychle spálí všechny kalorie, které jste mu dodali. Je rovněž možné, že vaše výživa vyvolá “hypermetabolismus”, například tím, že konzumujete povzbuzující látky jako je káva.

Kromě metabolismu tu hrají roli také žaludek a střeva. Jestliže žaludek nevyrábí dost žaludečních šťáv, pak potraviny nejsou dobře rozloženy a střeva je nevyužijí. Střevní stěny mají získávat z potravy výživné látky, jako jsou sacharidy, proteiny a mastné kyseliny a rozdělovat je krevním systémem do těla. Když jsou střevní stěny zánětlivé nebo poškozené, nepracují správně.

Co dělat, když máte zrychlený metabolismus? Rozdělte jinak jídlo. Jestliže organismus spálí rychle pozřené kalorie, prvním opatření je jíst častěji, ale nezvyšovat množství. Když si rozdělíte potravu na šest jídel za den, pomůže vám to nabrat na váze. Tělo totiž vylučuje inzulin pokaždé, když jíte. Inzulin tělo povzbuzuje, aby vytvářelo nové tkáně. Přidejte si svačiny. Nutriční poradce Raphaël Perez radí během dne sníst pár oříšků, aby se tělu dodaly dobré tuky, a další svačina může zahrnovat ovoce.

A pokud střeva správně nepracují, je třeba pečovat o střevní flóru. Dávejte přednost potravinám s prebiotickým účinkem, který přispívá ke vzniku zdravé střevní flóry.

Všechna vláknina obsažená v ovoci, v zelenině a luštěninách má prebiotický účinek. Avšak pozor: přemíra vlákniny může dráždit již tak oslabená střeva.

Jakmile se obnoví střevní flóra, je třeba ji udržovat probiotickými potravinami jako je jogurt, zelí, kyselé mléko a kefír. Všechny tyto potraviny obsahují bakterie důležité pro obnovu flóry.

Zjednodušte si jídlo. Zmenšete počet ingrediencí v jednom jídle, to vám pomůže lépe potravu strávit. Jestliže jeden den v týdnu povečeříte jen jeden druh potravy, například brambory, nebo celý den jíte jen ovoce a zeleninu, vaše narušená střeva si odpočinou.

A jakým potravinám dávat přednost? Moučnatým plodinám. Kaštany, banány, sladké brambory a běžné brambory jsou zdrojem velmi lehce stravitelné energie a obsahují vhodné výživné látky.

Nemusíte se vyhýbat bílému cukru, ale nepřehánějte to s ním. Nejlepší zdroj cukru je v ovoci a v medu. Pokud jde o proteiny, přispívá sice jejich hojná konzumace k nabírání na váze, ale může to mít škodlivý dopad pro tělo, zejména pro ledviny a játra. Lépe je zachovávat normální přísun proteinů, tedy 0,8 gramu proteinů na jeden kilogram váhy.

Rostlinné oleje je nejlépe konzumovat nezpracované tepelně. Nejlepší je řepkový nebo olivový olej, které obsahují hodně nenasycených mastných kyselin.

A je třeba se některým potravinám vyhýbat? Ne. I když zelenina není příliš kalorická, je její prebiotická úloha zásadní pro udržení zdravé střevní flóry a je bohatá na vitamíny a minerály. Naopak se vyhněte pití kávy a černého čaje, které stimulují metabolismus, a stejně tak některým druhům koření, jako je zázvor, skořice či hřebíček. Dávejte přednost kořenění bylinkami, které střeva lépe snášejí.

Zdroj: ČTK

Životní styl - další články

Doporučujeme