Vyhledávání
Jak je možné, že jsou jablka v obchodech celý rok? Může za to chemický trik!
Jablka jsou podzimní specialitou. Jejich vůně se line ze stánků na trzích a inspiruje výrobce jablečných koláčů i cidru. Ovšem zároveň jsou jablka dostupná po celý rok - prakticky neexistuje období, kdy byste si v obchodě nemohli koupit jablko. Sladké či křupavé, na kterém ale vůbec není poznat, že bylo utrženo už před několika měsíci.
Zatímco některé země dovážejí mimo sezonu jablka ze zahraničí, na dalších velkých trzích stále dominují domácí produkty. Například ve Spojených státech je méně než jedno jablko z deseti ze zahraničí, jak uvedla zpráva amerického ministerstva zemědělství za rok 2016. Británie závisí na dovozu ze 70 procent.
Jak tedy mohou farmáři neustále dodávat produkci, když nemají co sklízet? Je to díky inovaci, která využívá zajímavý chemický trik: Způsob uskladnění, který zastaví zrání jablek, uvádí server BBC. Když se totiž jablka sklidí, jsou stále “živá” – dál se v nich víceméně odehrávají chemické procesy živé rostliny. Tedy přijímají kyslík, vytvářejí energii a blíží se víc a víc ke zralosti.
Chemické reakce, které vedou ke zrání jablek, do značné míry pohání hormon zvaný ethen. Mezi ovoce, které na něj reaguje, patří nejen jablka, ale také banány, manga, papáje, některé hrušky a podobně.
Reakce vedoucí ke zrání postupuje rychleji při vyšších teplotách. Takže pokud budete ovoce uchovávat v chladu, ve sklepě nebo dokonce v jeskyni, pak získáte nějaký čas navíc. Uzavřít ovoce do těsné nádoby a nechat ho spotřebovat kyslík také pomůže, protože kyslík je pro průběh reakce nezbytný. Tyto techniky se při uchovávání ovoce používaly od nepaměti.
Ovšem v polovině 20. století začali vědci experimentovat s něčím o trochu radikálnějším: Přímo měnit složení vzduchu ve skladovacích prostorách. Zjistili, že když vzduch obsahuje velmi málo kyslíku, pak ethen bude mít na ovoce menší vliv a přirozený proces se zpomalí.
Ve vnějším světě obsahuje atmosféra, kterou každý den dýcháme, asi 21 procent kyslíku. V moderním skladišti s řízenou atmosférou se množství kyslíku pohybuje od tří do pouhého půl procenta.
Tyto sklady, kde je kyslík téměř nepřítomen, mají také řízenou teplotu a vlhkost. A mohou být obrovské. Například ve státě Washington je sklad, který pojme polovinu až dvě třetiny veškerých jablek, které se v tomto státě vypěstují, což představuje 900 milionů až 1,4 miliardy kilogramů jablek.
Prostory s řízeným prostředím pro jablka se příležitostně dostanou do médií, když do nich vejde někdo, kdo si myslí, že bude stačit, když během rychlé návštěvy uvnitř jen zadrží dech. V roce 2013 například byli nalezeni mrtví dva zaměstnanci jablečné farmy v britském Hampshiru.
Když je pak čas, aby jablka putovala na trh, vyvezou je farmáři ze skladů v zásadě ve stejném stavu, jako když je utrhli ze stromů. Protože byl proces zrání uměle zastaven, nikdy se u nich nevyvine stejná vůně a chuť jako u ovoce dozrálého na stromě.
Lidé je ale přesto kupují – a libují si, že nebývají moučnatá jako jablka, u kterých proces zrání zašel až příliš daleko. Vyhovuje jim vyvážená rovnice hormonů, kyslíku a dalších faktorů, díky kterým mohou mít jablko prakticky každý den v roce – i když není stejné, jako kdyby zůstalo a dozrálo na stromě.