Temnota, humor a vizuální kouzlo: 5 nejlepších filmů Tima Burtona

26. srpna 2024·Zábava·Matěj Kašpar

Tim Burton (Zdroj: Profimedia)

Tim Burton je jedním z nejoriginálnějších a nejvlivnějších filmových tvůrců své generace, známý svým gotickým stylem, temným humorem a láskou k outsiderům. Jeho filmy často kombinují bizarní vizuální prvky s hlubokými emocemi. Zde je pět filmů Tima Burtona, které nejlépe reprezentují jeho unikátní styl a vizi.

Beetlejuice (1988)

Ikonická hororová komedie Beetlejuice přinesla Burtonovi celosvětové uznání. Příběh se točí kolem manželského páru, který po své smrti zjistí, že jejich dům obývá nová rodina. Aby je vyhnali, povolají na pomoc neortodoxního “bioexorcistu” jménem Beetlejuice. Film je známý svými surrealistickými vizuálními efekty, včetně fantastických make-upů a stop-motion animace, které dodávají filmu jedinečný groteskní nádech. Michael Keaton jako Beetlejuice se stal kultovní postavou díky svému excentrickému herectví a improvizačnímu přístupu.

Beetlejuice

 

Střihoruký Edward (1990)

Střihoruký Edward je pravděpodobně Burtonův nejsentimentálnější film, který vypráví příběh stvoření s nůžkami místo rukou, které žije v osamění, dokud ho neobjeví místní rodina. Film je fascinující kombinací pohádky a gotického romantismu a představuje Johnnyho Deppa v jedné z jeho prvních významných rolí. Depp předvedl neskutečný výkon a diváci si s postavou vytvořily emocionální vazbu. Film je také známý díky úžasným vizuálním kontrastům mezi idylickým předměstím a temným hradem, kde Edward žije.

Edward Scissorhands

Ukradené Vánoce Tima Burtona (1993)

I když Burton tento animovaný film nerežíroval (režie se ujal Henry Selick), jeho rukopis je ve filmu i tak znát. Snímek Ukradené Vánoce sleduje znuděného Jacka Skellingtona, krále města Halloween, který nakoukne do vedlejšího městečka, kde to žije Vánocemi. Jack se rozhodne unést Santu Clause a uspořádat Vánoce podle svých představ. Film je milován pro svou stop-motion animaci a originální vizuální styl. Kombinace gotických prvků s fantazií a humorem zkrátka u Burtona nikdy nezklame. Hudba Dannyho Elfmana, který rovněž propůjčil hlas Jackovi, patří mezi jeden z nejlepších soundtracků všech dob.

Nightmare Before Christmas

 

Ed Wood (1994)

Ed Wood je biografický film, který představuje příběh jednoho z nejznámějších režisérů béčkových filmů. Johnny Depp hraje Eda Wooda, excentrického filmaře s vášní pro nekonvenční filmy. Burton zde vzdává hold outsiderům a neúspěšným umělcům, čímž dává filmu emocionální hloubku. Černobílá kamera a herecký výkon Martina Landaua jako Béla Lugosiho přinesly filmu nostalgii a uznání kritiků, včetně dvou Oscarů. Ed Wood je oslavou vášně a vytrvalosti navzdory neúspěchu a posměchu.

Ed Wood

Velká ryba (2003)

Velká ryba je jedním z Burtonových nejvíce osobních a emotivních filmů. Sleduje příběh Edwarda Blooma, vypravěče s talentem pro barvité příběhy, který na sklonku svého života vypráví svému synovi o svých zdánlivě neuvěřitelných dobrodružstvích. Film je vizuálně ohromující s nádhernými snovými sekvencemi, které odrážejí Burtonovu schopnost spojit realitu s fantazií. Srdcem filmu je ale vztah mezi otcem a synem. Velká ryba se odlišuje svou emocionální hloubkou a je často považován za jeden z Burtonových nejlepších filmů.

Velká ryba

Zábava - další články

Doporučujeme