7. srpna se Philippe Petit prošel po laně mezi newyorskými Dvojčaty. V počátcích mu pomáhal Čech Omankovský

7. srpna 2023·Koktejl·Lenka Skrzeczkova

Philippe Petit. (Foto: Profimedia/twitter)

"Umělecký zločin století.“ Tak je nazývána událost, která se odehrála 7. srpna 1974 v USA. V tento den francouzský pouliční umělec a akrobat Philippe Petit osmkrát bez povolení a jištění přešel po ocelovém laně mezi budovami nedokončeného newyorského Světového obchodního centra. Na riskantní akci ve výšce 400 metrů nad zemí se připravoval několik let.

Už v dětství byl Philippe tvořivý a velmi vzpurný. Věnoval se různým outdoorovým aktivitám na úkor vzdělání. Vyhodili ho z pěti škol a v 17 letech se rozhodl, že si začne vydělávat žonglováním v pařížských ulicích. Záhy ale objevil mnohem větší vášeň, chůzi po laně.

Petitovi se zajištěním lana pomohl český rodák

Právě chůze po laně má ve Francii bohatou tradici a historii, která sahá až do středověku. Co se týče techniky byl Petit samouk. Se správným nastavením a zajištěním lana mu později pomohl Rudolf Omankovský, který vedl slavný soubor provazochodců ve Francii. K němu se ale přidat Philippe nechtěl.

Nápad přejít mezi Dvojčaty dostal v 18 letech. V ordinaci u zubaře zahlédl novinový článek o teprve navrhované stavbě Světového obchodního centra. Přesto, že v té době dělníci ani nekopli do země, Philippe si předsevzal, že mezi mrakodrapy jednou uskuteční svou procházku a začal s tréninkem.

První tajnou akci uspořádal v Paříži. V roce 1971 prošel po laně nataženém 60 metrů nad zemí mezi zvonicemi slavné katedrály Notre-Dame. Francouzská policie ho tehdy zatkla za nepovolené vniknutí a později propustila. O dva roky později laťku zvýšil, když opět nelegálně natáhl lano mezi pylony na severní straně Sydney Harbour Bridge v Austrálii. Tam ale téměř přišel o život. Ne proto, že by udělal během chůze chybu, ale ve snaze ho dostat dolů, policie přeřízla pomocná lana, která držela to hlavní. I přesto se Philippe dokázal udržet.

Po Austrálii přišel pravý čas na Dvojčata

Po návratu z Austrálie se Petit dočetl, že obě věže Světového obchodního centra už stojí. Vydal se tedy okamžitě do New Yorku. Dostat ale sebe a veškeré vybavení na střechu mrakodrapů bylo dost složité. Přesto se mu podařilo do hlídaných budov vše potřebné propašovat.

Balancující akrobat s osmimetrovou vyrovnávací tyčí okamžitě vzbudil pozornost a pod mrakodrapy se shromáždil až sto tisícový dav. Přímo na laně strávil Petit neuvěřitelných 45 minut a celkem podnikl osm přechodů mezi věžemi. Policisté na něj čekali vždy na jednom nebo na druhém konci a snažili se ho přesvědčit, ať sleze. Petit se ale pokaždé usmál, otočil se a vzdálil ke středu. Až když mu pohrozili, že ho sundají vrtulníkem, ukončil své představení a slezl z lana na pevnou půdu.

Policisté mu okamžitě nasadili pouta a odvezli ho na stanici. Když se ho ptali, proč to udělal, nevěděl, jak odpovědět, protože neměl žádný důvod. „Když vidím dvě věže, mám se chuť mezi nimi projít,“ řekl tehdy.

Byl obviněn z nedovoleného vniknutí do budovy a výtržnictví. Nakonec ho ale úředníci propustili s domluvou, že si svůj čin odpracuje a uspořádá show pro děti. Během toho dne se z něj totiž stala velká celebrita.

Celý podcast Ozvěny minulosti si můžete poslechnout na Youradio Talk.

Koktejl - další články

Doporučujeme