4. srpna byl zavražděn Václav III. Z ušlechtilého mladíka se po svatbě stal zhýralec

4. srpna 2023·Koktejl·Lenka Skrzeczkova

Vražda Václava III. (Foto: Kramerius)

4. srpna 1306 byl český král Václav III. zavražděn v Olomouci a spolu s ním vymřela mužská Přemyslovská linie, která v českých zemích vládla bezmála půl tisíciletí. Václav III. byl v 16 letech podle kronikáře Zbraslavské kroniky nejprve ušlechtilým, spanilým a nadaným mladíkem. Po svatbě se z něj ale stal zhýralec.

V 16 letech se stal Václav III. králem českým, polským a uherským. Z počátku byl dobrým vládcem. Ale po sňatku s Violou Těšínskou roku 1305 se z něj stal prostopášný mladík. Přibližně od října 1305 do června 1306 žil nemravně, rozdával královský majetek, dováděl a neposlouchal rádce. Vládní záležitosti ho nezajímaly a raději pořádal bitky se svými kumpány a navštěvoval nevěstky.

Na zmoudření v Olomouci bylo už pozdě

Do Olomouce se ani ne sedmnáctiletý král Václav III. vydal kvůli napjaté mezinárodní situaci. Hrozilo totiž, že ho knížata v Polsku připraví o moc. Panovník si ji chtěl tedy pojistit válečnou výpravou. Svolal proto všechny rytíře na setkání v Olomouci. V létě roku 1306 tady čekal na moravské posily a kvůli shánění vojska se také dostal do konfliktu s českou šlechtou. Důvodem byla po vládě jeho otce Václava II. téměř prázdná a zadlužená královská pokladna. To znamenalo, že šlechtici museli do pole na vlastní náklady, a to u nich vyvolalo odpor. Mladý král zklamán přístupem šlechty dal příliš otevřeně průchod svým pocitům a konflikt byl na světě.

V Olomouci byl král ubytovaný na starém hradě v tehdejším biskupském areálu v paláci děkana místní kapituly Budislava. Do Polska už ale nevyjel. Vrah uděřil po poledni ve čtvrtek 4. srpna 1306. Dodnes není úplně jasné, kdo si vraždu krále objednal a proč. Kroniky se shodně domnívají, že vrahem byl Konrád z Botenštejna, který byl údajně dopaden a za svůj čin zabit. Toho si měla objednat část české šlechty, napjaté vztahy měl ale Václav i s moravskými Štenberky.

Ostatky Václava III. zůstaly v Olomouci až do roku 1326, uložené v hrobce před hlavním oltářem chrámu sv. Václava. Poté je jeho sestra Eliška Přemyslovna dala odvést a 3. října slavnostně pohřbila ve Zbraslavském klášteře.

Celý podcast Ozvěny minulosti si můžete poslechnout na Youradio Talk.

Koktejl - další články

Doporučujeme