3. srpna vyplul Kolumbus na první zámořskou výpravu. Spíše než bohatství přivezl z Nového světa syfilis a další neduhy

3. srpna 2023·Koktejl·Lenka Skrzeczkova

Kryštof Kolumbus. (Foto: Profimedia)

Kryštof Kolumbus se třemi karavelami z přístavu Palos de la Frontera vyplul 3. srpna 1492. První zámořské výpravě ale předcházela složitá jednání mezi Kolumbem a španělským králem Ferdinandem Aragonským a jeho manželkou Isabelou Kastilskou. Tehdy více než čtyřicetiletý Kolumbus byl dokonce v jejich službách. Nakonec se ale společně domluvili a Kolumbus mohl vyplout na první ze čtyř zámořských výprav.

Nejprve se Kolumbus vydal na Kanárské ostrovy. První problém nastal tři dny po vyplutí, kdy prasklo kormidlo Pinty, během sedmi dní byla ale loď opravena a 1. září vyplula na ostrov Lago Mela, kde se přidala k ostatním dvěma lodím.

6. září se pak všechny lodě vydaly na západ. 10. října si posádka stěžovala na délku cesty. Kolumbus je povzbudil a slíbil jim část zisku z obchodní cesty. 6. října pak z Pinty námořníci spatřili poprvé Nový svět. V ten den se flotila vylodila na Bahamách. Když se ale od domorodců nedozvěděl, kde je zlato, vyplul 14. října na jiný ostrov. 28. října připlul na Kubu a 6. listopadu pak přistál na ostrově Haiti. 6. ledna pak naposledy přistál na Bahamách, při této zastávce se ale poprvé setkal s nepřátelským chováním domorodců. Kolombus pak vyplul zpět do Španělska a vezl s sebou deset Indiánů, bavlnu a aloe. 18. února doplul na ostrov Santa Maria a 5. března už zakotvil západně od Lisabonu. Ve španělském Palosu pak byl 15. března.

Během výprav nenarazil Kolumbus na žádné zásoby zlata. Spíše než bohatství přivezl z Nového světa syfilis a další neduhy. Dovezl ale i americké plodiny, které si v evropských jídelníčcích našly své místo.

Celý podcast Ozvěny minulosti si můžete poslechnout na Youradio Talk.

Koktejl - další články

Doporučujeme