7. června se otevřel první Legoland na světě. Dnes je to přesně 55 let

7. června 2023·Koktejl·Lenka Skrzeczkova

Ilustrační foto. (Zdroj: Profimedia)

7. června 1968 se otevřely brány prvního zábavního parku Legoland na světě. Toto místo se nachází v domovském městě Lega, kterým je dánský Billund. Mezi atrakcemi figurují detailně vybudované části měst z Lego kostiček i nečekané fantazie všeho druhu. Slavnostního otevření se zúčastnilo 3000 lidí. Pojďme se na to podívat s podcastem Youradio Talk Ozvěny minulosti.

Firmu Lego založil v roce 1932 Ole Kirk Christiansen. Muž, který pocházel z chudých poměrů. Živil se tesařinou, ale během hospodářské krize přišel o zaměstnání. Přivydělával si tak výrobou dřevěných hraček a nakonec založil vlastní společnost. Její název vytvořil z dánských slov LEg GOdt. V překladu jde o slovní spojení „hrát si dobře“.

Po druhé světové válce začal vyrábět hračky i z plastů. Kostičky Lega se dočkaly současné podoby 28. ledna 1958. Právě v tento den jeden ze synů zakladatele dánské firmy Godtfred Kirk Christiansen požádal o patent na tuto speciální kostičku. Jejich jedinečnost spočívá ve výrazně silném spojení pomocí vnitřní struktury trubiček. Revoluci v kreativním používání Lega přinesla pak modelářka Dagny Holmová. Z kostiček začala sestavovat hrady, postavy nebo zvířata. Z nevinné kostičky se tak stal materiál, z kterého lze postavit cokoli.

Modelové stavby z Lega postupem let přitahovaly pozornost veřejnosti a inspirovaly další a další nadšence. Do Billundu začali přijíždět nejen školáci ale i maloobchodníci a ostatní zvědavci. Lidé čekali na návštěvu Lego továrny nekonečné fronty. Situace se stávala čím dál více neúnosná a fabrika už nedokázala pojmout nával návštěvníků. Tekdejšího šéfa Lega napadla myšlenka vybudovat speciální „open air park“. Pod režií hlavního architekta Arnolda Boutrupa se do zvlněné krajiny Billundu vkusně zakomponovalo městečko vytvořené výhradně z Lego kostek. Otevřel se ráj pro rodiny, ve kterém byl například velký LEGO vlak, loutkové divadlo, autoškola a mnoho dalších atrakcí.

V současnosti je i k dispozici více než 50 horských drah. Jsou zde ale i různé tematické země. Jejich města vypadají jako skutečná. Na silnicích jsou rozpohybované modely automobilů, autobusů, po kolejích se řítí vlaky a metro nebo v umělé řece plují lodě. Zajímavou součástí je i například ropná plošina nebo rozpohybovaná větrná elektrárna. Fantazii se ale v Legolandu meze nekladou. Můžete tak navštívit mnohem více fiktivních světů, mezi něž patří třeba Svět pirátů, rytířů nebo imitace Divokého západu.

Billund byl dlouhou dobu jediným Legolandem na světě. Až v roce 1996 došlo k zahraniční expanzi otevřením parku v britském Windsoru, americké Kalifornii nebo německém Günzburgu. Průměrná návštěva Legolandu v současnost dosahuje okolo 1,5 milionů lidí ročně.

Celý podcast Ozvěny minulosti si můžete poslechnout na Youradio Talk.

Koktejl - další články

Doporučujeme