28. července byla korunována českou královnou Anna Svídnická. Karla IV. velmi milovala

28. července 2023·Koktejl·Lenka Skrzeczkova

Anna Svídnická a Karel IV. (Foto: Profimedia)

Psal se rok 1353 28. července, když Anna Svídnická, třetí žena Karla IV., byla korunována českou královnou. Na začátku jejího života to nevypadalo, že by se měla stát významnou panovnicí Evropy. Annin otec byl kníže Jindřich II., který zemřel, když jí byly čtyři roky.

Své dětství tak prožila v Uhrách. Netrvalo to ale dlouho a z Anny se stala atraktivní dáma, po které pokukovali bohatí šlechtici. A nešlo jen o krásu. Mladá princezna byla jedinou dědičkou Svídnického vévodství. Není tedy náhodou, že měl o ni zájem Karel IV.

Svídnicko sousedilo s Českým královstvím, císař tedy naplánoval sňatek Anny se svým snyem. Osud tomuto manželství ale nepřál, Karlův dvouletý syn zemřel a s ním i jeho druhá manželka Anna Falcká. Císař sice chvíli truchlil, pak ale dostal úžasný nápad. Začal se Anně dvořit. Měla tehdy 14 let.

Měla vysokou postavu a nádherné blond vlasy. Byla také bystrá a nábožná. Ke sňatku nakonec došlo a na obřad se sjela nejvybranější společnost. Manželství Anny a Karla IV. bylo naplněné láskou. V roce 1358 se jim narodila dcera Alžběta a o tři roky později syn Václav a císař se tak konečně dočkal dědice. Bohužel Anna zemřela ve 23 letech při porodu třetího dítěte, a to 11. července 1362.

Celý podcast Ozvěny minulosti si můžete poslechnout na Youradio Talk.

Koktejl - další články

Doporučujeme