27. července skončila v Asii válečná vřava. Přesto je Jižní Korea a KLDR ve válečném stavu prakticky dodnes

27. července 2023·Koktejl·Lenka Skrzeczkova

Ilustrační foto. (Zdroj: Profimedia)

27. července 1953 se sešli v Asii dvě znepřátelené strany, aby ukončili Korejskou válku, která začala v roce 1950. Korejský poloostrov byl po 2. světové válce rozdělen na jižní a severní část. Na jihu se vládlo v duchu demokracie, na severu byl nastolen komunistický režim, který vedl Kim Ir-sen. Obě země se začaly vzájemně provokovat, až vše vyvrcholilo vpádem severokorejské armády do Jižní Koreje.

Nikdo nehodlal ustoupit. OSN to nenechalo bez odezvy a zmobilizovalo své síly. Ani USA to nenechalo v klidu a pomohla odrazit severokorejskou agresi. To se nelíbilo zase Číně, která také vstoupila do konfliktu na straně Severokorejců.

Tyto skutečnosti na korejském poloostrově vedly k obrovskému chaosu a tzv. zákopové válce. Už na začátku konfliktu jihokorejská vojenská policie prováděla masové popravy politických vězňů. Bez milosti zavraždila všechny, kteří byli podezřelí ze sympatií ke komunistickému režimu.

Ani Severní Korea nešetřila své nepřátele. Konečná čísla jsou odstrašující. Uvádí se, že bylo zabito nebo pohřešováno až 2,5 milionů Korejců. Víc než 33 tisíc Američanů přišlo o život. Podobně jako 3 000 vojáku z OSN.

Válečná vřava skončila 27. července 1953, kdy byla podepsána dohoda o příměří. Země jsou prakticky ve válečném stavu dodnes a rozděluje je demilitarizované pásmo, obklíčené ostnatým plotem. Jde zřejmě o nejhlídanější hranici na světě.

Severní Korea se vydala cestou komunistické diktatury, neustále se zde zbrojí a tamní obyvatelé jsou izolování od okolního světa. Naopak Jižní Korea je demokratickou republikou a i když po válce byla jednou z nejchudších zemí, dnes je velmi rozvinutá.

Celý podcast Ozvěny minulosti si můžete poslechnout na Youradio Talk.

Koktejl - další články

Doporučujeme