26. července se narodil režisér Stanley Kubrick. Trpěl puntičkářstvím a musel mít vše pod kontrolou

26. července 2023·Koktejl·Lenka Skrzeczkova

Stanley Kubrick. (Foto: Profimedia)

Plynulá kamera, vynikající výbava a design, ale také velmi kontroverzní témata. Takové jsou snímky režiséra Stanleyho Kubricka, které jsou dnes filmařskou klasikou. V době jejich vzniku je ale často doprovázely zákazy a žaloby. Geniální tvůrce proslulý puntičkářstvím se narodil 26. července 1928.

Kubrick se narodil do zámožné rodiny lékaře v New Yorském Bronxu. Od mládí hrál rád šachy, bubnoval a chodil do kina. K filmařině se ale dostal přes úplně jiný koníček, fotografii. První fotoaparát dostal ve třinácti letech a ihned fotografování propadl. Na střední škole byl dokonce vybrán jako oficiální školní fotograf. Svou první fotografii prodal už v 16 letech do časopisu Look. Jednalo se o fotku prodejce novin obleženého čtenáři, den po smrti prezidenta Franklina Delano Roosevelta. Tentýž časopis ho poté přijal na stálo.

Výdělky z fotografování se roku 1950 rozhodl vložit do výroby svého prvního filmu. Šestnáctiminutového dokumentu o boxu s názvem Day of the Fight. Natáčení ho nadchlo. Postupně tak skončil s fotografováním a věnoval se výhradně filmařině. Prokousával se potupně a peníze sháněl, kde se dalo.

Svůj třetí film Strach a touha skoro celý zaplatil z výtěžku výher šachových partií. Úspěch se dostavil velmi brzo. Kubrick byl neuvěřitelný perfekcionista a během natáčení musel mít pod kontrolou i ten nejmenší detail.

Velká díla vznikla až v Anglii

Nejznámější a nejkontroverznější díla vytvořil pak po odstěhování se do Velké Británie. Patří mezi ně například filmová adaptace Nabokovy Lolity, Burgessova Mechanického pomeranče nebo 2001: Vesmírná odysea. Ta přinesla Kubrickovi Oscara za vizuální efekty. Bylo to ale jediné ocenění Akademie, které za svou tvorbu získal, byť byl na Oscara nominován celkem dvanáctkrát.

Přestože byl Kubrick velmi výraznou osobností, málokdo věděl, jak vlastně vypadá. Odmítal rozhovory a médiím se stranil, možná právě jeho tajnůstkářský a poustevnický život přiživil známou legendou, která se o něm traduje. Konspirátoři tvrdí, že NASA zinscenovala v 60. letech slavné přistání Apolla 11 na Měsíci a záznam měl režírovat právě Kubrick. Měl to řídit za použití stejných trikových metod jako v Odysei. Ale důkazy pro tuto teorii se nikdy nenašly.

Stanley Kubrick zemřel náhle v březnu 1999 na infarkt. Pohřben je na vlastní zahradě u svého oblíbeného stromu. Zůstal po něm obrovský osobní archív, kterému dominovala obrovská knihovna.

Celý podcast Ozvěny minulosti si můžete poslechnout na Youradio Talk.

Koktejl - další články

Doporučujeme