17. dubna se otevřely Kryštofu Kolumbovi nové obzory. Díky smlouvě s královnou Isabelou vyrazil na moře

17. dubna 2023·Koktejl·Lenka Skrzeczkova

Kryštof Kolumbus. (Foto: Profimedia)

Říká vám něco jméno Isabela Kastilská? Tato královna vládla v 15. století Kastilii a Aragonii, stála v čele španělské inkvizice a ovládala katolickou církev. Nemůžeme ale především ve spojitosti s ní zapomenout na její podporu mořeplavců. Právě tím změnila svět. 17. dubna 1492 ve městě Santa Fe u Granady uzavřela smlouvu s Kryštofem Kolumbem. Díky ní se tak otevřely nové obzory v pátrání po západní cestě do Indie. Kolumbus ale nevědomky objevil Nový svět a pobřeží Ameriky. Pojďme se na tento historický milník podívat s podcastem Youradio Talk Ozvěny minulosti.

31. března 1492 nejprve královna Isabela podepsala dokument o vyhoštění Židů, kteří se postavili proti přijmutí křesťanské víry. Historici si tak u toho všímají analogie s dokumentem ze 17. dubna. Většina z nich totiž poukazuje na to, že Kolumbus, který kontrakt s královnou podepsal, byl židovského původu. Podle nich tak chtěl mořeplavec nalézt cestu na Západ z toho důvodu, aby se tam mohli vyhnaní Židé usadit. Jde ale pouze o spekulaci. Přesto v posádce Kolumba se plavilo velké množství Židů.

Kolumbus díky smlouvě s královnou získal šlechtický titul, hodnost admirála a místo krále veškerých objevených zemí. Ze všech výnosů z objevených území mu připadalo deset procent. 3. srpna 1492 vyplul se třemi loděmi Nina, Pinta a Santa Maria ze španělského přístavního města Palos vstříc neznámému. Společně s 90 muži na palubě vypočítal, že by měl doplout do Indie. Jeho výpočty byly ale mylné a cílová destinace se rozprostírala třikrát dál, než se domníval Zásoby vody a jídla rychle ubývaly a posádka byla na pokraji sil. I přesto se dočkala odměny.

12. října 1492 se před mořeplavci objevila pevnina. Kolumbova výprava, tak připlula k ostrovům, které pojmenovala San Salvador, Fernandina a Santa Maria de la Concepción. Dnes jde o součást Bahamského souostroví. Mořeplavec se zde seznámil s místními, které označil za Indiány. Domníval se totiž, že dorazil do Indie. Jeho výprava se vydala prozkoumat ještě ostrovy v okolí. Doplula tak k pobřeží Kuby a Haiti a poté se vrátila zpátky do Španělska. S sebou přivezla zlato, brambory a několik Indiánů.

Nově objevený svět navštívil Kolumbus ještě třikrát. V červenci 1498 se domníval, že připlul k nejjižnějšímu cípu Indie. Ve skutečnosti ale dosáhl pobřeží jihoamerického kontinentu u ostrova Trinidad a mohutného ústí řeky Orinoko. Až do svého úmrtí v roce 1506 si myslel, že nalezl novou cestu do Asie. Rok po jeho úmrtí ale vyšla mapa, ve které figuroval nový kontinent, o jehož objevení se postaral právě Kolumbus.

Celý podcast Ozvěny minulosti si můžete poslechnout na Youradio Talk.

Koktejl - další články

Doporučujeme