11. srpna Josef Vydra vzlétl balónem a stal se prvním českým pilotem

11. srpna 2023·Koktejl·Lenka Skrzeczkova

Ilustrační foto. (Zdroj: Profimedia)

11. srpna 1877 vzlétl taneční mistr Josef Vydra balónem ze zahrady nuselského pivovaru. Věřte, nebo ne, stal se tak prvním českým pilotem. Pojďme se na tuto událost podívat z blízka.

Josef Vydra, rodák ze Starého Města, se vyučil malířem pokojů. Řemeslu se věnoval do začátku 70. let, poté jako povolání začal uvádět taneční mistr. Pořádal taneční kurzy a dokonce na ně sám komponoval hudbu. Právě skládáním hudby si získal i ostatní taneční mistry, kteří jeho schopnosti velmi rádi využívali. Tanci se věnoval až do roku 1910.

Zálibu v létání našel díky dvěma francouzským akrobatům Beudetovi a Sivelovi, kteří v letech 1874 a 1875 několikrát navštívili Prahu a se svým představením měli u diváků vždy obrovský úspěch. Právě tito dva dobrodruzi inspirovali tanečního mistra Josefa Vydru k akci. Která se měla odehrát 22. července 1877. Týden před akcí Vydra v tisku oznámil, že uskuteční odvážný let s ještě větším balónem z nuselské zámecké zahrady, ale termín bylo nakonec nutné posunout. Vydra vzlétl z nuselské zahrady na zkoušku 8. srpna a asi po deseti minutách bez problému přistál u letohrádku pana Bělského.

První let pro publikum proběhl 11. srpna na dvoře nuselského pivovaru. Byla tam postavena kamna a horký kouř byl vháněn do balónu nataženého nad nimi. Asi za deset minut byl balón naplněn a za přítomnosti tři sta diváků v zahradě se po menších komplikacích vznesl a mířil k Vyšehradu. Asi po pěti minutách začal prudce klesat a dopadl na záhon celerů v zahradě blázince na Slupi. Vydra se nezranil, ale balón se při pádu protrhl.

O další let se pokusil hned následujícího dne. Díry z předchozího pádu se mu ale nepodařilo dobře utěsnit a balón nevzlétl. Platící diváky ale z části uspokojil tím, že alespoň vypustil do vzduchu malý papírový balónek. Třetí a poslední pokus vykonal v neděli 26. srpna na Střeleckém ostrově. Stíhaly ho ale nehody. Hned na počátku praskla tyč, ke které byl balón připoután. Náhodou ho připevnili ke stromu, ten ale větvemi během vzletu protrhl látku, balón příliš nevystoupal a po chvíli přistál na střeše domu ve Vladislavově ulici č. 12. Potlučený Vydra se spustil dolů po provaze, protrhaný balón nechal svému osudu a odjel domů drožkou. Tím jeho letecká dobrodružství skončila.

Podle dobových znalců byl jeho balón zhotoven z příliš řídké látky, v níž se rozředěný teplý vzduch nemohl udržet a také jeho přípravy byly nedostatečné. Nemohl tak od počátku počítat s tím, že by se snad mohl vyrovnat slavnému Beudetovi. Přesto je považován za prvního českého pilota.

Celý podcast Ozvěny minulosti si můžete poslechnout na Youradio Talk.

Koktejl - další články

Doporučujeme