10. srpna se narodil král, který se o české království nezajímal. Jan Lucemburský na Čechy zanevřel

10. srpna 2023·Koktejl·Lenka Skrzeczkova

Jan Lucemburský. (Foto: Profimedia)

Král, který se prý příliš nezajímal o své království. Tak se přezdívá Janu Lucemburskému, který se narodil 10. srpna 1296 jako jediný syn lucemburského hraběte, římského krále Jindřicha VII. Jan měřil asi 170 cm, měl štíhlou postavu a byl vynikajícím jezdcem na koni. V bitvách na turnajích si také vedl velmi dobře. Bohužel v Čechách zalíbení nenašel.

Psal se rok 1310, když mu otec dohodl sňatek s Eliškou a dojednal nástupnictví na český trůn. Mělo to jen pár nedostatků. Eliška neměla Jana příliš v lásce stejně jako česká šlechta, která nechtěla rozhodného a mocného panovníka. Podle toho to také vypadalo, když se objevil Jan Lucemburský v Praze. Šlechta ho nemohla ani cítit, naopak obyčejný lid v něm viděl naději a to v tom, že život v Čechách bude lepší. Nakonec to došlo tak daleko, že musel použít vojenskou sílu. Šlechta si to ale nenechala líbit a proti králi povstala. Chvíli to dokonce vypadalo, že Jan Lucemburský prohraje. Mír mu zajistil až římský král Ludvík Bavor. Není tedy divu, že Jan zanevřel na naše země a o Čechy ztratil zájem.

Co všechno pro České království udělal?

Nechal razit první zlaté mince u nás, které pojmenoval florény. Díky Janovi také Pražané začali poprvé chodit po vydlážděných ulicích a nemuseli se brodit bahnem.

Tím, že se Jan Lucemburský v Čechách dlouho nezdržoval, byly společenské poměry v zemi dosti vyhrocené. Více se věnoval zahraniční politice, kde byl hodně úspěšný. Stýkal se totiž s těmi nejvlivnějšími lidmi a pravidelně navštěvoval papeže a Francii. V letech 1319 až 1329 k českému království připojil Horní Lužice a v roce 1335 Vratislav a s ním velkou část Slezska. Pomalu, ale jistě tím připravoval vynikající podmínky pro vládu syna Karla IV. Ten se objevil v Českých zemích v roce 1333. Nejprve ale tajně, proto jejich vztahy nebyly ideální a toto období historikové uvádí jako dvojvládí.

Konec Janova života nebyl příliš radostný. Postihla ho dědičná oční choroba, kvůli které přišel o zrak a když se objevil v bitvě u Kresčaku bylo jasné, že nemá žádnou šanci. Je pohřben v katedrále Notre-Dame v Lucemburku.

Celý podcast Ozvěny minulosti si můžete poslechnout na Youradio Talk.

Koktejl - další články

Doporučujeme