Výzkum, který ocení milovníci kávy: Tři šálky denně prodlužují život, tvrdí vědci

11. července 2017·Jídlo a pití·Redakce

Dobrá zpráva pro všechny milovníky kávy - budeme žít déle! Pokud patříte mezi ty, kteří s kávou snídají, pak si ji dopřejí při nebo po obědě a na další se těší odpoledne, prodlužujete si tím život, protože právě takové množství podle posledních studií zlepšuje funkci jater a snižuje riziko úmrtí.

Káva. Už jen to slovo v mnohých z nás vyvolává úsměv. Káva je společník a to dokonce vítaný – výzkum britských vědců ukazuje, že snižuje riziko onemocnění jater a díky jejímu užívání ubývá problémů zažívacího a oběhového systému. Navíc posiluje imunitu.
Za jeden den vypijeme až 2,25 miliardy šálků kávy. Závěry studie zní jasně: káva lidskému organismu prospívá, ženy navíc chrání před rakovinou dělohy, snižuje riziko Parkinsonovy nemoci, srdečních onemocnění, cukrovky a Alzheimerovy choroby. 

Vědci z univerzity v jižní Kalifornii zkoumali 186 000 respondentů po dobu šestnácti let. Američané, kteří konzumovali šálek kávy denně, měli o 12 procent nižší pravděpodobnost úmrtí ve srovnání s těmi, kteří kávu nepijí. U těch, kteří pijí tři šálky denně, se tato pravděpodobnost snížila až o 18 procent.

Vedoucí evropského studie Dr. Marc Gunter z IARC, předtím z Imperial School of Public Health, uvedl: “Bylo zjištěno, že vyšší spotřeba kávy je spojena s nižším rizikem úmrtí z jakékoliv příčiny. Důležité je, že tyto výsledky byly ve všech deseti evropských zemích podobné. Lidé, kteří pijí kávu, měli lepší také jaterní testy. Až tři šálky denně si v klidu dopřejte, včlenění kávy do stravy může mít zdravotní přínos.”

Vedoucí studie pocházející z USA Dr. Veronica Setiawan z Keckovy lékařské fakulty Univerzity Jižní Kalifornie dodává: “Káva obsahuje mnoho antioxidantů a fenolických sloučenin, které hrají důležitou roli při prevenci rakoviny”.

 

Jídlo a pití - další články