Ve víně je pravda. A tady jsou další důvody, proč pít červené. I některé diety ho povolují

15. února 2023·Jídlo a pití·Redakce

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

Ať se zeptáte kteréhokoliv milovníka červeného vína, každý vám bude tvrdit, jak je tento nápoj zdravý. Nejlepší na tom ovšem je, že to potvrzují i odborníci. Až se o zdravotních výhodách červeného vína dozvíte, nejspíše se budete chtít horlivě vrhnout na celou láhev Merlota či Cabernet Sauvignonu. Informace o jeho blahodárných účincích přináší časopis Vaccine nebo American Journal of Epidemiology.

Nadměrné pití alkoholu vám samozřejmě mnoho benefitů nepřinese, spíše naopak, zeptejte se vašich jater. Aby vám lahodný červený mok prospíval, je třeba dodržovat doporučené denní limity.

Víno podporuje hubnutí

Účinky vína z červené odrůdy Muscadine jsou v poslední době spojeny s redukcí hmotnosti. Podle studie provedené na univerzitě v Oregonu pití šťávy či vína z těchto tmavých hroznů nebo konzumace samotných bobulí může pomoci bojovat proti obezitě.

Muscadine je odrůda hroznů, která je původem z jihovýchodu Spojených států, ale roste po celém světě. Je také známá pod názvem Scuppernong. Denně však nepijte více než jednu skleničku, tedy asi 2 dl. Dalšími potravinami, které přirozeně obsahují zmíněnou zázračnou kyselinu, jsou ostružiny, maliny, vlašské ořechy, pekanové ořechy, čaj oolong a zelený čaj.

Červeným vínem proti rakovině

Červené víno může pomoci při léčbě určitých typů rakoviny. V prvním výzkumu publikovaném v roce 2012 vyšlo najevo, že resveratrol, antioxidant nalezený v červeném víně, zvyšuje citlivost buněk karcinomu prostaty tak, že je lze snáze léčit.

Tito pacienti mají větší šanci na úspěšnou léčbu, a to i tehdy, trpí-li agresivnějšími formami nádorů. Už delší dobu je znám příznivý účinek červeného vína na rakovinné buňky, které pak lépe reagují na chemoterapii. Podobné účinky má i bílé víno.

Červené víno je účinné proti stárnutí

Téměř každý touží vypadat mladě a žít déle. Pravidelným pitím vína se vaše pleť stane zdravější a odolnější proti účinkům sluníčka, které je hlavním viníkem stárnutí pokožky a předčasné tvorby vrásek.

Konzumace červeného vína je dále spojena se sníženým rizikem nemocí souvisejících s věkem, jako je např. diabetes, rakovina a Alzheimerova choroba. U pravidelných konzumentů vína je o 80 % menší pravděpodobnost rozvoje Alzheimera. Červené víno je plné antioxidantů. V podstatě se jedná o vitamíny, minerální látky a flavonoidy, které chrání tělo před volnými radikály.

Červené víno je dobré pro vaše zuby

Zubaři nás často varují před konzumací červeného vína a dalších alkoholických nápojů. Říká se, že jejich kyselost změkčuje sklovinu a vaše zuby jsou pak náchylnější ke vzniku zubního kazu. Nicméně nedávná studie prokazuje, že červené víno (s alkoholem či bez) může ze zubů odstranit bakterie, které na nich tvoří plak a produkují kyseliny, což právě může vést ke vzniku kazu.

Červené víno zlepšuje paměť

Čím víc stárneme, tím více ovlivňují naši schopnost vyvolat si vzpomínky změny struktur v našem mozku. Ztráta paměti související s věkem je běžnou součástí našich životů. Nicméně se můžeme pokusit tomu zabránit. Čím jiným než červeným vínem. Výzkum na krysách ukazuje, že látka resveratrol, obsažená v červeném víně, by mohla pomoci zabránit ztrátě paměti způsobené stářím.

Červené víno zvyšuje vaši imunitu

V roce 2010 byla publikována v časopise American Journal of Epidemiology studie prokazující pozitivní vliv oblíbeného nápoje na rozvoj nachlazení.  Zjistili, že opice, které pily více než 14 měsíců s mírou červené víno, vykazovaly příznivější známky zlepšení imunity ve srovnání s těmi, které konzumovaly víno v nadměrném množství nebo pily jen vodu s cukrem.

 

 

Jídlo a pití - další články