Vaříme a pečeme z dýně. Tady jsou nejoblíbenější recepty z této podzimní suroviny

3. října 2023·Jídlo a pití·Redakce

Ilustrační foto. (Zdroj: Shutterstock)

Podzim už doslova zaklepal na dveře a sním přichází do kuchyně i oranžová lavina v podobě dýní. Dá se z ní připravit chutná polévka, palačinky nebo koláč. Také ji můžete jen tak opéct v troubě a dát jako přílohu k masu, prostě fantazii se meze nekladou. Redakce Frekvence 1 nějaké recepty z této oranžové krasavice vyzkoušela za vás a vybrala dva nejchutnější.

Krémová dýňová polévka

Nic vás během sychravých podzimních dnů nezahřeje tak, jako výborná krémová dýňová polévka.

Potřebujete:

  • 1 malou cibuli
  • kousek másla
  • dýni hokaido cca 500 g.
  • 500 ml zeleninového vývaru nebo vody
  • 200 ml smetany na vaření
  • stroužek česneku
  • muškátový oříšek
  • sůl

Postup:

Nejprve omyjte dýni, očistěte její vnitřek a nakrájejte si ji na kostky. Následně oloupejte cibuli a nakrájejte si ji najemno. V hrnci si rozehřejte kousek másla a opečte si na něm cibulku. Po 5 minutách přidejte dýni, prolisovaný stroužek česneku a opékejte dalších 5 minut. Potom ji zalijte vývarem nebo vodou, přiveďte k varu a vařte cca půl hodinky. Dokud dýně nezměkne. Hrnec následně odstavte z plotny, nechte vychladnout a tyčovým mixérem rozmixujte do jemného krému. Na závěr do polévky přidejte koření, smetanu a zamíchejte.

Tip: Polévku podávejte se lžící zakysané smetany, opečenými krutóny z žitného chlebu a posypte ji dýňovými semínky!

Dýňové muffiny s ricottovým krémem

Dýně se dá i výborně použít do sladkých receptů. My pro vás vybrali dýňové muffiny, které jsme ozvláštnili zdravějším ricottovým krémem, popřípadě na ně můžete kápnout řecký jogurt smíchaný se zakysanou smetanou a s trochou medu.

Potřebujete:

  • 175 ml slunečnicového oleje
  • 200 g hladké špaldové mouky
  • 175 g třtinového cukru
  • 3 vejce
  • vanilkový lusk nebo čajová lžička extraktu
  • 200 g nastrouhané máslové nebo hokaido dýně
  • pomeranč
  • skořice
  • kypřící prášek do pečiva
  • jedlá soda
  • Na krém: 200 g ricotty či řeckého jogurtu se zakysanou smetanou, med

Postup:

Do mísy dejte nejprve olej, cukr, vejce, vanilku a vyšlehejte. Následně do směsi přidejte nahrubo nastrouhanou dýni a trochu pomerančové kůry. Přisypte dvě čajové lžičky skořice, prosátou mouku smíchanou s kypřícím práškem a jednou čajovou lžičku jedlé sody. Zlehka promíchejte. Následně si připravte 12 formiček na muffiny, ty naplňte do 3/4 jejich výšky a pečte při 180 °C cca 25 minut. Během toho, co vám budou muffiny chladnout si udělejte krém. Šlehačem prošlehejte ricottu s trochou medu nebo řecký jogurt smíchejte se zakysanou smetanou, medem a následně vychladlé dezerty ozdobte.

Tip: Muffiny můžete také navrch posypat nasekanými vlašskými oříšky a jemně poprášit skořicí.

Jídlo a pití - další články