Netradiční horké nápoje, kterými rozhodně uděláte dojem

1. října 2022·Jídlo a pití·Redakce

Ilustrační foto. (Zdroj: Shutterstock)

Možná se občas vracíte z podzimní procházky prokřehlí a přemýšlíte, čím se zahřát. Svařák, grog nebo punč jsou klasika. Odvažte se a vyzkoušejte nové neotřelé recepty, které vám i v tomto sychravém počasí pěkně rozpumpují krev. Na návštěvu tím rozhodně uděláte dojem. Recepty přináší blog Mall.cz.

Máslový ležák

Tradiční nápoj z kouzelnického světa Harryho Pottera nadchne nejen dětské fanoušky čarodějnických příběhů, ale i jejich rodiče. Karamelová horká dobrota totiž v chladném nečase spolehlivě zahřeje vaše tělo i duši. Na máslový ležák si připravte:

  • 0,5 l mléka,
  • ¼ kostky másla,
  • 4 lžíce hnědého cukru,
  • 2 kávové lžičky vanilkové esence,
  • špetku skořice,
  • hnědý rum.

Do hrnce dejte hnědý cukr s máslem a rozpusťte je. Do připraveného karamelu vlijte mléko, přidejte skořici a vanilkovou esenci. Pokud ji doma nemáte, můžete místo ní použít třeba vanilkový cukr, který nápoj také provoní. Všechno pořádně promíchejte a nechte povařit.

Pokud chcete horký nápoj podávat dětem, máte hotovo. Pro sebe přidejte podle chuti trochu hnědého rumu nebo vaječného koňaku.

Horká broskev

Nachystejte si:

  • 0,75 l nálevu z broskvového kompotu,
  • 0,25 l vymačkané šťávy z pomerančů nebo kupovaného džusu,
  • 1 lžíci třtinového cukru,
  • 1 lžíci limetkové šťávy,
  • 2 celé skořice,
  • 20 hřebíčků.

V hrnci smíchejte nálev z broskvového kompotu s pomerančovou šťávou. Pokud se vám nechce pomeranče vlastnoručně vymačkávat, kupte kvalitní džus. Spolu s třtinový cukrem, skořicí a hřebíčkem nechte asi 10 minut povařit.

Na závěr přidejte limetkovou šťávu, která dodá nápoji pořádný říz a obohatí ho o vitamín C. Pití je ideální na zahřátí po venkovní procházce s dětmi, které se budou olizovat až za ušima.

A pokud si chcete nápojem zpestřit dospělácké posezení u krbu, můžete si ho vylepšit trochou něčeho ostřejšího. Ideálním parťákem je pro horkou broskev třeba rum.

Svařené pivo

V horkých letních dnech si po obědě dopřeje pěkně vychlazené pivo kdekdo. V podzimních a zimních měsících ho ale většina lidí nahrazuje horkým čajem nebo svařákem. Spojte obě varianty a vyzkoušejte svařák tak trochu jinak.

Recept na svařené pivo přišel z Polska a těší se stále větší oblibě i u nás. Vyrobit ho přitom zvládne každý sám. Potřebujete na něj:

  • 0,5 l piva,
  • 2 lžíce medu,
  • špetku skořice,
  • špetku mletého badyánu,
  • hřebíček,
  • pomeranč nebo citron.

Do půllitru nalijte pivo a ochuťte skořicí, hřebíčkem a badyánem. Nápoj ohřejte, ale nenechte ho zcela vařit. Postačí dát sklenici třeba na 3 minuty do mikrovlnky. Horké pivo zamíchejte, těsně před podáváním přidejte dvě vrchovaté lžíce medu a kolečka pomeranče nebo citronu.

Tato úprava zlatavého moku nemá sice nealkoholickou variantu, ale pomáhá proti stresu i nachlazení.

Javorový nápoj

Inspirujte se při vaření horkého nápoje třeba až v daleké Kanadě, kde mají s chladným počasím bohaté zkušenosti. Osvědčeným receptem na zahřátí je podle tamních zvyků lahodný nealkoholický nápoj z javorového sirupu, který připravíte za 5 minut. Stačí vám na něj:

  • javorový sirup,
  • voda,
  • špetka skořice,
  • hřebíček,
  • pomeranč, citron.

Pití můžete připravit ve větším množství v hrnci, ale klidně jen do jednoho hrníčku. Na dno nalijte javorový sirup, množství záleží na vaší chuti. Přidejte špetku skořice a hřebíček a zalijte směs horkou vodou.

Nápoj nakonec dochuťte nakrájeným pomerančem nebo citronem. Není potřeba pití jakkoli sladit. O všechno se postará javorový sirup, díky kterému budete mít na jazyku příjemnou ořechovomedovou příchuť.

Jídlo a pití - další články