Vyhledávání
S čím vším se dá čokoláda kombinovat? Tohle vás nejspíš překvapí
Čokoláda nás dokáže uklidnit, nabudit, navnadit nebo zkrátka zlepšit den. Ačkoliv existují její odpůrci, obecně je lidstvem vnímána jako velice pozitivní záležitost. Protože i pro člověka, který její chuti úplně neholduje, přijde vhod, když jeho druhá polovička jednou za měsíc vrčí na všechny strany. S čokoládou se dá navíc kombinovat snad úplně všechno, co vás jen napadne. Neobvyklé kombinace přináší web Apetit online.
To, že čokoláda se solí se těší veliké oblibě a úspěchu, to víme už z doby, kdy preclíky v čokoládě nechyběly na žádném party stole. Každý máme svou oblíbenou příchuť čokolády, někdo nedá dopustit právě na kombinaci slaný karamel a čokoláda, jiný zase miluje klasickou kombinaci s ořechy, jiný má rád čokoládu provoněnou pomeranči.
Čokoláda se však dá kombinovat s takovými surovinami, které by vás ani ve snu nenapadly. Své o tom věděl už Willy Wonka, když odjel do Lumpálie zkoumat nové chutě pro své cukrovinky. S čím vším se tedy dá čokoláda zkombinovat, aby vytvořila jedinečný gurmánský zážitek, na který vaše chuťové buňky jen tak nezapomenou?
Sladká a spalující
Již Aztékové připravovali horkou čokoládu s chilli. Dokonale prohřeje, dodá potřebnou energii a povzbudí mysl. Kdo ještě nevyzkoušel tuto kombinaci, jakoby nežil. Dá se konzumovat jako to dělali Aztékové, nebo klasicky tabulku čokolády s chilli není problém sehnat v jakémkoliv obchodě s potravinami.
Čokoládová omáčka k masu
Hovězí steak, zvěřinové ragú, grilovaná kuřecí prsa, všechny tyto pokrmy ozvláštníte čokoládovou omáčkou, dodávající známým pokrmům nový rozměr chuti. Základem omáčky je kupodivu známá kombinace: osmahnutá cibulka na másle, česnek, tymián, chilli, navíc přidáme červené víno a nalámanou čokoládu. Věřte či ne, chuť masa nikterak nepřebije, naopak podtrhne šťavnatost a dodá díky přidanému chilli štiplavost a šmrnc.
Čaj s rozpuštěnou čokoládou
Směs koření, především skořice, černého čaje a čokolády vám vyřeší dilema, zda máte chuť na teplý čaj nebo horkou čokoládu. Hotovou směs můžete zakoupit v obchodech od různých výrobců, nebo si tento horký sladký nápoj připravte doma. Stačit by vám měl sypaný černý čaj, lžička strouhané čokolády, cukru, skořice, vše zalijte vařící vodou, důkladně rozmíchejte čokoládu, a výsledný nápoj můžete zjemnit smetanou či šlehačkou.
Červené zelí
Zkuste na konci přípravy červeného zelí přidat čtvereček hořké čokolády. Zelí získá na sladkosti a díky čokoládě se promění také textura. K pečené kachně či huse bude takto ochucené zelí geniální kombinací.
Čokoláda a alkohol
Párování rumu a čokolády získalo oblibu po celém světě, mezi jeho příznivce patří i legendární kuchař Gordon Ramsay. Nechat čokoládu zvolna rozpouštět v ústech a poté si dát doušek rumu, je nenapodobitelným chuťovým zážitkem. Stejně tak je výborná kombinace čokolády a vína. Základním pravidlo zní: nejprve čokoláda, pak nápoj. Cílem není vyrobit si v puse pralinku, ale čokoládou nastartovat nebo ovlivnit chuťové buňky, aby se ušlechtilý destilát nebo víno projevily v nových chuťových tónech, které bez čokolády nejsou tak výrazné nebo rozpoznatelné.