Vyhledávání
Podzimní sklizeň je tu co by dup a my vám poradíme, jak při ní nejlépe postupovat
Jabloně a hrušně dozrávají právě od poloviny září. Velice však záleží na počasí celého roku. Kdy je tedy ten správný čas na sklizeň a jak s úrodou zacházet, aby nám vydržela dlouho čerstvá? S tím nám poradil Blesk pro ženy.
Čas česání
Úplným základem je správné načasování sběru plodů. Mladé a slabě rostoucí stromy se češou dříve než starší, vitální a dobře plodící. Pokud je celkově úroda slabší, přichází vhodná chvíle pro sklizeň obvykle dříve než v bohatých letech. Na vrcholu stromu a z jižní strany dozrává ovoce nejdříve. Jakmile se stopka snadno odděluje od větvičky a na zem začínají padat první zdravé plody s hnědými jadérky, můžete si být jistí, že ovoce už je zralé a připravené na očesání.
Správné trhání
Nikdy netrhejte jablka tak, aby se otřásal celý strom. Vždy plod jemně nadzvedněte, nebo ho chyťte přímo za stopku. Musíte být co nejopatrnější a česat v dopoledních hodinách za suchého počasí. Rozdělte pak plody na nepoškozené a nahnědlé, či jinak poničené. Ty otlučené nebo na povrchu poškozené musíte rychle zpracovat. Zavařte je do kompotů, z jablek připravte mošt nebo si připravte zdravé mlsání na zimu v podobě sušeného ovoce.
Správná manipulace
Pokládejte jednotlivě do košíku vystlaného látkou nebo jiným měkkým materiálem. Plody nepřesypávejte, aby se nepotloukly, ale opatrně je přeložte do bedniček v jedné vrstvě, nouzově maximálně ve třech vrstvách. Můžete také každý plod zabalit do novin pro lepší udržení vlhkosti.
Co všechno sklidit
Jablka a hrušky zásadně nesetřásejte, příliš to ale nevadí v případě švestek, které se dlouhodobě neskladují. V září skliďte také poslední plody malin a ostružin, přichází rovněž chvíle pro sklizeň léčivé aronie, rakytníku, trnek nebo dřínu.
Jak sklízet ořechy
Ve chvíli, kdy zelená slupka na vlašském ořechu puká a ořech z ní jde dobře vyndat, můžete začít třást. Dejte si ale pozor, aby vám žádný z tvrdých ořechů nepřistál na hlavě. Pro uchování se hodí jen zralé, nepoškozené ořechy s uzavřenou skořápkou. V jedné vrstvě je sušte na vzdušném, suchém místě několik týdnů.