Podzimní sklizeň je tu co by dup a my vám poradíme, jak při ní nejlépe postupovat

10. září 2021·Jídlo a pití·Dominika Číčelová

Ilustrační foto (Shutterstock)

Jabloně a hrušně dozrávají právě od poloviny září. Velice však záleží na počasí celého roku. Kdy je tedy ten správný čas na sklizeň a jak s úrodou zacházet, aby nám vydržela dlouho čerstvá? S tím nám poradil Blesk pro ženy.

Čas česání

Ilustrační foto (Shutterstock)

Úplným základem je správné načasování sběru plodů. Mladé a slabě rostoucí stromy se češou dříve než starší, vitální a dobře plodící. Pokud je celkově úroda slabší, přichází vhodná chvíle pro sklizeň obvykle dříve než v bohatých letech. Na vrcholu stromu a z jižní strany dozrává ovoce nejdříve. Jakmile se stopka snadno odděluje od větvičky a na zem začínají padat první zdravé plody s hnědými jadérky, můžete si být jistí, že ovoce už je zralé a připravené na očesání.

Správné trhání

Ilustrační foto (Shutterstock)

Nikdy netrhejte jablka tak, aby se otřásal celý strom. Vždy plod jemně nadzvedněte, nebo ho chyťte přímo za stopku. Musíte být co nejopatrnější a česat v dopoledních hodinách za suchého počasí. Rozdělte pak plody na nepoškozené a nahnědlé, či jinak poničené. Ty otlučené nebo na povrchu poškozené musíte rychle zpracovat. Zavařte je do kompotů, z jablek připravte mošt nebo si připravte zdravé mlsání na zimu v podobě sušeného ovoce.

Správná manipulace

Ilustrační foto (Shutterstock)

Pokládejte jednotlivě do košíku vystlaného látkou nebo jiným měkkým materiálem. Plody nepřesypávejte, aby se nepotloukly, ale opatrně je přeložte do bedniček v jedné vrstvě, nouzově maximálně ve třech vrstvách. Můžete také každý plod zabalit do novin pro lepší udržení vlhkosti.

Co všechno sklidit

Ilustrační foto (Shutterstock)

Jablka a hrušky zásadně nesetřásejte, příliš to ale nevadí v případě švestek, které se dlouhodobě neskladují. V září skliďte také poslední plody malin a ostružin, přichází rovněž chvíle pro sklizeň léčivé aronie, rakytníku, trnek nebo dřínu.

Jak sklízet ořechy

Ilustrační foto (Shutterstock)

Ve chvíli, kdy zelená slupka na vlašském ořechu puká a ořech z ní jde dobře vyndat, můžete začít třást. Dejte si ale pozor, aby vám žádný z tvrdých ořechů nepřistál na hlavě. Pro uchování se hodí jen zralé, nepoškozené ořechy s uzavřenou skořápkou. V jedné vrstvě je sušte na vzdušném, suchém místě několik týdnů.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme