Vyhledávání
Čeká nás příval vajíček. Jaké jsou jejich zdravotní benefity, a proč jich není nikdy dost?
Barvení a dávání si vajíček na Velikonoce je fajn tradice, ale co potom s takovým množstvím? Po konzumaci všech možných vajíčkových pomazánek, salátů a obložených chlebů, nám každoročně lezou ušima. Musíme však myslet na to, jaké zdravotní benefity nám vajíčka přinášejí. Není jich zrovna málo. S výčtem přichází Novinky.
Poskytují proteiny
Jedno vejce obsahuje 6 g esenciálních aminokyselin (všech 9 druhů), tedy základních složek bílkovin, které si tělo nedokáže vyrobit samo a je tak zapotřebí je získávat stravou.
Důležité živiny
Nejen, že jsou vajíčka bohatá na bílkoviny, zároveň obsahují velkou spoustu další vitamínů a minerálů, jako je vysoce kvalitní protein, selen, fosfor, cholin, vitamin B12 a antioxidanty, které pomáhají udržovat buňky zdravé.
Pomáhají tomu dobrému cholesterolu
Hladina dobrého cholesterolu odborně nazývaného HDL stoupá v okamžiku, sníte-li 3 a více vajec denně. Samozřejmě společně s ním stoupá i tzv. špatný cholesterol LDL. Podle odborníků se ale zvětšují i jednotlivé částice LDL cholesterolu, díky čemuž jsou méně nebezpečné.
Snižují hladinu triglyceridů
Ty se podílejí na hladině celkového cholesterolu v krvi. Slouží jako zdroj energie a přenášejí tuky z potravy. Vejce obsahují určité mastné kyseliny, jako jsou např. omega-3 kyseliny, a právě ty snižují hladinu triglyceridů.
Snižují pravděpodobnost mrtvice
Konzumujete-li 1 vejce denně, máte o 30% menší riziko na mrtvici.
Pomáhají našemu srdci
Podle výzkumů mají lidé, co si dopřávají více vajec denně, menší riziko onemocnění srdce.
Pomáhají při dietách
Vejce díky obsahu bílkovin rychle a dobře zasytí. Pokud se tedy snažíte jíst méně, vajíčka jsou pro vás tím pravým.
Zbystří mozek
Vejce obsahují také vitamin D, který potřebuje šedá hmota mozková, a také cholin, který pomáhá nervovým buňkám v lepší komunikaci mezi sebou. Cholin je navíc také velmi důležitý v těhotenství a u kojících žen, protože hraje velkou roli ve vývoji dětského mozku.