Leoš Noha odmítá transplantaci srdce. Už to s ním doklepu, prohlásil

18. září 2024·Celebrity·Redakce

Leoš Noha (Zdroj: Profimedia)

Leoš Noha, herec známý z televizního seriálu Okresní přebor, má vrozenou srdeční vadu. Jeho srdce fungovalo v kritických chvílích pouze na 14 % kapacity, což vedlo k vážným komplikacím a omezením v pracovním i osobním životě. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka prozradil, jak je na tom jeho zdraví teď.

Kvůli svému zdravotnímu stavu musel Noha například přerušit angažmá v divadle, protože se mu během představení nedostávalo dechu, v důsledku čehož musel svůj herecký výkon přerušovat. To ho přimělo přehodnotit své životní priority.

Lékaři mu už dávno doporučili transplantaci srdce, což byla pro herce velká rána, ale zároveň očekávané vyústění jeho nezdravého životního stylu. „Když vám lékařské konzilium oznámí, že jste v seznamu čekatelů na náhradní srdce, uvědomíte si, že je konec srandy,“ řekl například pro Týdeník Televize.Noha sám přiznal, že nikdy nevynechal žádný mejdan, což ho nakonec dostihlo. „Přestal jsem chlastat ligu mistrů a spadnul jsem do pralesní ligy. A o kořalce si jenom nechám zdát – ale to pak ve snu tečou proudy,“řekl herec v pořadu 7 pádů Honzy Dědka.

Přestože transplantace stále zůstává jako možnost na stole, Noha se rozhodl k ní neuchýlit. Změnil svůj životní styl, omezil konzumaci alkoholu a více se stará o své zdraví. Tato proměna měla pozitivní vliv na jeho srdeční činnost, která se zlepšila natolik, že nyní funguje na zhruba 40 %. Herec se díky tomu vrátil na divadelní prkna, například na Letní shakespearovské slavnosti, a opět se objevil na televizních obrazovkách v seriálu To se vysvětlí, soudruzi!, kde ztvárnil roli estébáka Hory.

Noha se často vyjadřuje s humorem o svém zdravotním stavu a říká, že původně si myslel, že se nedožije ani 30 let, ale teď, když oslavil 56. narozeniny, bere život s nadhledem a smířením.

Celebrity - další články

Doporučujeme