Uprchlý exposlanec Petr Wolf byl zadržen v Paraguayi po 10 letech na útěku

27. září 2024·Zprávy·Matěj Kašpar

Petr Wolf (Zdroj: Profimedia)

Bývalý poslanec za ČSSD Petr Wolf, který byl na útěku více než deset let, byl zadržen v Paraguayi. Wolf se skrýval před spravedlností od roku 2013, kdy měl nastoupit k šestiletému trestu vězení za dotační podvody. Česká policie po něm pátrala ve spolupráci s Interpolem a díky intenzivní mezinárodní spolupráci, zejména s policií v Paraguayi a Argentině, byl nyní dopaden​.

Petr Wolf byl odsouzen za podvod na ministerstvu životního prostředí, od něhož spolu se svou manželkou v letech 2005–2007 získal dotace ve výši 11 milionů korun na základě zkreslených a lživých údajů. Tyto prostředky byly částečně využity pro osobní účely, což vedlo k exposlancově trestnímu stíhání. Petr Wolf nebyl jediným členem rodiny, který byl odsouzen za dotační podvody. Jeho manželka Hana Wolfová byla rovněž zapletena do celé kauzy a odsouzena k trestu odnětí svobody na tři roky.

Po jeho zmizení v roce 2013 byl na Wolfa vydán evropský a následně mezinárodní zatykač. Wolf se dlouho skrýval, a dokonce se pokoušel měnit svou identitu. Nyní, po jeho zadržení, probíhají přípravy na jeho vydání zpět do České republiky, kde by měl nastoupit k výkonu trestu​.

Policie označila zadržení na sociální síti X za významný úspěch mezinárodní spolupráce. Česká veřejnost očekává další vývoj ohledně jeho převozu do Česka a následného nástupu do vězení, čímž se uzavře jeho dlouholetý útěk před zákonem​.

Zprávy - další články

Doporučujeme