Marek Hilšer: Senát by měl být složen z nezávislých senátorů

26. září 2024·Zprávy·Šárka Blahoňovská·Romana Navarová

Marek Hilšer (Foto: Frekvence 1)

Hostem Press kubu byl senátor Marek Hilšer. Ten vyhrál prvním kolo senátních voleb v obvodu č. 26 v Praze. Na druhém místě skončil jeho oponent Miroslav Bárta. Jak hodnotí aktuální dění? Proč chce zůstat v politice? Jak by dle něj mělo vypadat složení Senátu? A co konkrétního v něm dosud udělal? Nejen o tom hovořil s Romanou Navarovou.

Hilšer se na úvod rozhovoru vyjádřil k aktuální situaci v české vládní politice a nedotažené digitalizaci. V souvislosti s tím zritizoval vnitřní rozdělení v ODS a její přístup k Pirátské straně ve vládě, kterou považuje za hlavní antikorupční sílu v zemi.

Stávající senátor si uvědomuje těsný výsledek prvního kola senátních voleb a pokračuje s cílem nadále bojovat proti vlivu oligarchů na českou politiku. Věří totiž, že má ještě energii na to, aby bojoval klientelismem. „Já jsem také uspořádal v Senátu takovou průlomovou konferenci o klientelismu, kde se sešla celá řada lidí, včetně například pana profesora Švejnara, známého česko-amerického ekonoma,“ uvedl. Vyjádřil se i ke svému protikandidátovi Miroslavu Bártovi.

Hilšer si myslí, že Senát by měl být složen z nezávislých osobností a neměl by být místem, kde dominují politické strany. Vyjádřil se také k tradičně velmi nízké účasti. Myslí si, že jedním z faktorů, proč občané při senátních volbách nechodí k urnám, je malý zájem médií. „V Senátu se lidi nehádají a mluví tam slušně, ale často velmi věcně,“ dodal.

Kromě výše zmíněného Hilšer vysvětlil i financování své politické činnosti, kvůli čemuž je často terčem kritiky. Zdůraznil, že jeho účet je transparentní, takže veřejnost může vidět, jakým způsobem finance využívá.

Co dalšího Marek Hilšer v rozhovoru řekl? Poslechněte si nový Press klub.

 

Zprávy - další články

Doporučujeme