Vyhledávání
Tenhle bramborový salát by neměl chybět na vašem vánočním stole. RECEPT
Jirka Babica vás týden před vánocemi naučí na rádiu Frekvence 1 své dvě sváteční speciality! Bramborový salát se slaninou a kapří zelnou polévku.
BRAMBOROVÝ SALÁT SE SLANINOU
Potřebujete:
* 1,5 kg brambor uvařených ve slupce
* 200 g anglické slaniny
* 1/2 hrnku majonézy
* 2 PL bílého jogurtu
* citronovou šťávu
* 1 cibuli
* 3 vejce uvařené natvrdo
* sůl, pepř
* 1 svazek pažitky nebo jarní cibulku
* olej
Brambory uvařené ve slupce necháme vychladnout. Oloupeme je, překrájíme a nakrájíme na větší plátky. Slaninu nakrájíme na kostičky a spolu s nadrobno nakrájenou cibulí ji osmahneme v pánvi s trochou oleje.
Brambory dochutíme solí, pepřem, citronovou šťávou, smícháme s majonézou a jogurtem. Vše pořádně promícháme, přídáme opečenou slaninu s cibulí a na plátky nakrájená vařená vejce a naservírujeme do mísy. Ozdobíme pažitkou.
KAPŘÍ ZELNÁ POLÉVKA
Potřebujete:
* půl kapra
* 250 g kysaného zelí
* 2 brambory
* 2 cibule
* 2 lžíce rajského protlaku
* 1 lžíci mleté červené papriky
* 1 lžičku mleté pálivé červené papriky
* čerstvý tymián
* 2 lžíce hladké mouky
* sůl
* pepř
* zakysanou smetanu
Kapra dáme vařit do slané vody na 30 minut. Vývar scedíme a vychladlou rybu obereme od kosti. Maso odložíme.
Na sádle zpěníme cibulku, zaprášíme hladkou moukou, chvíli mícháme , přidáme sladkou a pálivou papriku, kdo má rád může i chilli papričku ,rajský protlak, nasekaný tymián, mletý pepř a zalijeme rybím vývarem .Vložíme zelí a na kostičky nakráje brambory a přiklopené vaříme 20 minut do měkka . Dochutíme solí, případně mletým bílým pepřem. Podávame tak, že do talíře nalijeme rybí zelnou polévku, do středu naskládáme rybí maso a navrch dáme kopeček zakysané smetany.