Povodňová situace v ČR eskaluje: Fiala a Rakušan vyzývají k respektování pokynů záchranných složek

15. září 2024·Zprávy·Redakce

Vít Rakušan a Petr Fiala (Zdroj: PETR TOPIČ / MAFRA / Profimedia)

Premiér Petr Fiala a ministr vnitra Vít Rakušan vyzvali občany, aby respektovali výzvy k evakuaci a pokyny záchranných složek, s ohledem na rozsáhlé záplavy v České republice. Fiala varoval, že situace se může v některých oblastech ještě zhoršit. Rakušan rovněž upozornil, že neuposlechnutí pokynů může ohrozit další záchranné akce v kriticky zasažených oblastech.

Premiér Petr Fiala (ODS) a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) dnes v pořadu Partie na CNN Prima NEWS důrazně vyzvali občany, aby uposlechli výzev k evakuaci a dalších pokynů záchranných složek. „Situace je opravdu nebezpečná, není možné ji podceňovat, setkáváme se s případy, kdy lidé odmítají evakuaci, která je ale nařizována jen v případech, kdy je opravdu nutná, uvedl premiér Fiala s odkazem na současnou povodňovou situaci. Zároveň zdůraznil, že povodně se mohou v některých regionech ještě zhoršit a lidé by měli dbát varování místních úřadů.

Rakušan uvedl, že hasiči a záchranáři dělají maximum pro ochranu obyvatel, ale varoval, že v některých oblastech může dojít k eskalaci situace. Řekl také, že evakuace se chystá i v dalších oblastech. „Velmi prosím a žádám obyvatele – a nevyhrožuji přitom sankcemi, které také mohou být vysoké – aby skutečně uposlechli místní samosprávy, hasiče, povodňové komise, krizové orgány svých krajů. Aby pokud bude evakuace vyhlášena, skutečně jí uposlechli. Síly a prostředky vynikajícího integrovaného záchranného systému pak mohou chybět někde jinde,“ dodal.

Nejvážnější situace panuje v Moravskoslezském a Olomouckém kraji, kde hejtmani vyhlásili stav nebezpečí. V Moravskoslezském kraji zasáhla povodeň Opavu, kde řeka Opava překonala stoletý průtok a zatopila sídliště.

Povodně v ČR jsou způsobeny silnými dešti, které zasáhly od čtvrtka velkou část území. Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) spadlo v některých oblastech až 250 litrů vody na metr čtvereční, přičemž nejvíce zasažené oblasti jsou Jeseníky, Beskydy, Krkonoše a severní Čechy. Pršet bude po celém území republiky i v pondělí, dle ČHMÚ ale spadne méně srážek než o víkendu. Vláda by se rovněž v pondělí měla zabývat řešením materiálních škod a tím, jak postiženým oblastem povodněmi pomoci.

Zprávy - další články

Doporučujeme