Pršet bude až do pondělí, absorpční schopnosti půdy už se ale naplnily

14. září 2024·Zprávy·Redakce

Zdroj: Profimedia

V České republice se potýkáme s extrémním počasím, které zasáhlo hlavně Jesenicko, Ostravsko a Opavsko. Ministr životního prostředí Petr Hladík po jednání povodňové komise uvedl, že absorpční schopnosti půdy a lesů jsou na celém území ČR de facto vyčerpány. Srážky tak plní vodní toky a zvyšují riziko povodní.

I když v neděli se očekává méně dešťů, v některých oblastech, jako jsou Jeseníky, může spadnout až 100 mm srážek. Déšť by měl ustávat až v pondělí nebo v noci na úterý. Hladiny řek by měly stále stoupat. Vážná situace je na Sázavě, kde se v sobotu odpoledně očekává, že její hladina přesáhne stoletou vodu.

Prezident republiky na sociální síti X ocenil snahu vlády, IZS a dalších pracovníků, kteří se podílejí na zvládání této krizové situace. „Jejich profesionalita, nasazení, ale také solidarita a vzájemná pomoc nás všech je důležitým předpokladem, že si i s touto krizí poradíme a vyjdeme z ní opět o něco silnější,“ napsal Pavel. Ten rovněž vyzdvihl lepší krizový systém oproti povodním v letech 1997 a 2002 a vyjádřil přesvědčení, že díky solidaritě a profesionalitě společnost tuto krizi zvládne.

Silný déšť výrazně zhoršuje dopravu, zejména v Moravskoslezském kraji. Problémy jsou hlášeny na Ostravsku, kde jsou některé silnice neprůjezdné, včetně hraničních přechodů v Petrovicích u Karviné. Městská nemocnice Ostrava uzavřela protialkoholní záchytnou stanici kvůli zatékání a v Havířově byla uzavřena Sportovní hala Fénix. Nemocnice Milosrdných bratří v Brně byla evakuována, kvůli hrozbě vody v jejím areálu.

České dráhy doporučily cestujícím omezit cestování o volnu na nezbytně nutné, protože situace se kvůli pokračujícím dešťům dále komplikuje. Vlaky dnes dopoledne nejezdily na několika desítkách tratí, a to kvůli popadaným stromům nebo preventivním opatřením.

Zprávy - další články

Doporučujeme