Počasí: Čeká nás chladný víkend. Postupně se však bude oteplovat

4. října 2024·Zprávy·Šárka Blahoňovská

Zdroj: Depositphotos

Víkendové dny nás znovu vtáhnou do typicky podzimního počasí. V pátek a sobotu se dočkáme deště, který bude doprovázet nižší teploty, avšak v neděli nás čeká postupné oteplení. Jak se tedy připravit na nadcházející víkend a jaký vliv bude mít počasí na vaše plány?

V pátek bude dle dat Českého meteorologického ústavu převládat zatažená obloha s častými srážkami, které budou postupně zasahovat většinu území. Ranní teploty se budou pohybovat mezi 5 a 9 °C, odpolední maxima vystoupají pouze na 8 až 12 °C. Na horách může teplota klesnout až na 5 °C, což je varování především pro turisty a milovníky přírody. Vítr bude mírný, severní až severovýchodní, s nárazy na východě země až 15 m/s, což může ovlivnit rozptylové podmínky a pocitovou teplotu.

Sobota bude obdobná jako pátek. Očekáváme přetrvávající zataženou oblohu a déšť, který však na západě a severozápadě Čech v odpoledních hodinách začne ustávat. Teploty se přes den budou držet na 8 až 12 °C, v noci klesnou na 6 až 10 °C. Vítr se postupně zklidní, přičemž jeho směr bude stále převažovat ze severovýchodu. Srážky by však měly být méně intenzivní a večer se začne objevovat první protrhávání oblačnosti.

V neděli se konečně dočkáme změny. Západní a severozápadní část republiky zaznamená od rána postupné ubývání oblačnosti a místy polojasno. Zároveň se mohou tvořit ranní mlhy, zejména v nížinách a poblíž vodních toků. Ranní teploty klesnou na 5 až 9 °C, při zmenšené oblačnosti mohou místy dosáhnout až 2 °C a hrozí přízemní mrazíky. Nejvyšší denní teploty se však díky menší oblačnosti vyšplhají až na příjemných 15 °C, čímž nás počasí připraví na začátek teplejšího týdne.

Nadcházející víkend tak přinese podzimní náladu plnou deště a chladu, ale neděle již bude signalizovat, že se blíží mírné oteplení. Pokud plánujete venkovní aktivity, sobotní odpoledne a neděle mohou být nejlepší volbou pro procházky nebo výlety.

Zprávy - další články

Doporučujeme