Petr Mach: Green Deal je pro Českou republiku ohrožující, dopadá na peněženky všech lidí

31. května 2024·Zprávy·Barbora Turková

Petr Mach. (Foto: Frekvence 1)

Volby do Evropského parlamentu se kvapem blíží. Uskuteční se už 7. a 8. června 2024. Hostem Press klubu tak byl lídr hnutí SPD ve volbách a Romana Navarová s ním řešila nejen Green Deal, ale i imigrační politiku.

Lídr SPD Petr Mach se do Evropského parlamentu (EP) rozhodl kandidovat znovu po pěti letech. Poprvé kandidoval v roce 2014, v politice je od 2009. „Vadila mi obří masa regulací a příkazů. Teď se to jen zintenzivnělo. Green Deal je obří regulace, která dopadá na peněženky všech lidí. Green Deal nám v ročním vyjádření zdražuje elektřinu o sto miliard korun, chtějí zakázat výrobu aut na spalovací motory atd. Green Deal je pro Českou republiku ohrožující. Rozhodl jsem se zastupovat zájmy voličů, kteří to vidí stejně a kterým to strašně vadí,” vysvětluje svůj důvod Mach. V médií nyní hodně rezonovalo zveřejnění docházky v EP. Deváté volební období EP bylo oproti jiným výjimečné i kvůli pandemii. Ivan David (SPD) měl ale 170% neúčasti. „Mě pan poslanec David mě ubezpečoval, že to není pravda, že chyběl maximálně dvakrát na plenárním zasedání. Sledoval jsem jeho Facebook, když byl zvolený a viděl jsem, že pravidelně informuje o tom, co se hlasuje.”

SPD kandiduje do EP společně s hnutím Trikolóra, SPD naposledy získala dva mandáty a přes 9% hlasů. Mach si myslí, že hnutí počet hlasů obhájí a rádi by získali i více mandátů. „V EP jsem byl v roce 2014-2016 a seděl jsem tam ve skupině, kde byla dominantní Strana za nezávislost Velké Británie, která usilovala o vystoupení Británie z EU, nakonec v tom uspěli. Jejich předseda si pod sebou podřízl větev, ale udělal to z přesvědčení. Jsem přesvědčený, že by bylo lepší, kdyby Evropa měla jinou strukturu, než jakou má EU. Že by to byla Evropa spolupracujících suverénních států, něco jako Evropské sdružení volného obchodu.

Ursula von der Leyen by měla v čele EU skončit

Evropská frakce Identita a demokracie, kam české hnutí SPD patří, chce po volbách usilovat o to, aby v čele EU už nebyla Ursula von der Leyen. „EP se teď promění; mnoho z těch, kteří tam teď sedí, tak už zvoleni nebudou a budou zvoleni noví. Pro nás je současná předsedkyně je ta, která tlačí migrační pakt, ta která protlačila Green Deal a celou tu sadu regulací migračního paktu. Těžko si představit, že by ona byla ta, která by nám slíbila, že by o tom nechala znovu hlasovat. Byl bych pro, aby byl zvolen někdo, kdo řekne, že se o tom bude znovu hlasovat. Z našeho pohledu by měla odejít a doufáme, že volby do EP zamíchají kartami, a že ti, kteří byli dosud v opozici, tak mohou zvítězit,” vysvětluje Mach.

Velkým tématem SPD je migrační pakt. „Na rozdíl od jiných parlamentů, ten evropský nemá tzv. zákonodárnou inciativu. Poslanec ani skupina poslanců nemůžeme přijít s tím, že tady je návrh na zrušení migračního paktu a jdeme hlasovat. To by v našem parlamentu šlo. Jediné, co můžeme dělat je, že můžeme hlasovat pro předsedu, který nám slíbí, že to komise dá k dalšímu hlasování. Když se to nepovede, tak můžeme najít většinu pro usnesení, které vyzve evropskou komisi, aby to předložila k hlasování. Kdyby nás v tomhle evropská komise ignorovala, tak existuje klička, které se říká přílepek – k něčemu, co je zrovna projednáváno, se dá pozměňovací návrh. Je to cestička, jak to udělat. U nás to Ústavní soud nepovoluje, v EP je to běžné,” vysvětluje. Mach a spol. chtějí zrušit už platný zákaz výroby spalovacích motorů. „Už loni prošel velmi těsně a tím, jak očekáváme proměnu EP, tak si myslím, že budou pro zrušení tohoto nařízení. Myslím, že přílepek projde a těším se na to. Druhý na řadě bude systém emisních povolenek; jak ten, co platí teď a zdražuje výrobu a elektřinu, tak povolenky, které mají zatížit dopravu,” uzavírá lídr SPD do EP Petr Mach.

Celý rozhovor najdete zde 

Zprávy - další články

Doporučujeme