Martin Ludvík: Cena jablek v obchodě je sice nižší, ale prodejci platí ovocnářům méně

9. listopadu 2021·Zprávy·Barbora Turková

Martin Ludvík (Foto Frekvence 1)

Hostem Press klubu byl šéf ovocnářské unie a viceprezident agrární komory Martin Ludvík. Romana Navarová s ním mluvila o tom, jak se liší cena jablek v obchodě a na farmách a zda před Vánocemi zdraží potraviny všeobecně.

Jablka jsou bezesporu jedním z nejoblíbenějších surovin v tuzemsku. Jsou česká, oblíbená a hodně rozšířená. “Češi jablka milují. Jejich spotřeba na jednoho obyvatele je zhruba 24 kg, patříme mezi lídry v Evropě a v podstatě více než čtvrtina spotřeby patří jablkům, a to je i pro ovocnáře velký závazek,” říká Ludvík.

Letošní úroda byla podle Ludvíka z dlouhodobého měřítka průměrná. “Trochu více jsme měli na některých místech jablka poškozená. Rok byl náročný, a to nemyslím jen tornádo na Moravě. Někde je trochu více jablek na zpracování, ale v zásadě sklizeň teď končí a sklady se nám plní. Jablka budou do jara, možná do začátku léta příštího roku,” komentuje současnou situaci a naznačuje, jak bude vypadat cena jablek nejen u farmářů, ale i v obchodech.

Většina ovocnářů řekla, že u části produkce, kterou prodávají na svých farmách, zachovají cenu, která byla loni. Cena na farmách je mezi 25-30 korunami. Záleží na kvalitě a odrůdě. Myslím, že je to celkem dostupná cena. Chci vyzvat všechny, kdo zná nějaké farmáře, nebo je někde potká, aby si ta jablka u nich koupil. Nejenže cena je celkem příznivá, ale i ten produkt je čerstvý,” apeluje Ludvík.

Polské potraviny mají problémy s pesticidy

Co se týče ceny v obchodě, to je zřejmě jediná položka, která nám zlevnila. “Jablka jsou podle statistiky až o 20% levnější. My z toho velkou radost nemáme, protože to znamená, že obchody platí ovocnářům méně, než tomu bylo v minulém roce, ale náklady se zvedli až o 30%. Pokud se to během zimy nezmění, tak to může být velmi neúnosné a mnoho pěstitelů může mít v příštím roce ekonomické problémy,” vysvětluje. V posledních dnech zaplnily české obchody polská jablka, která jsou neskutečně levná.

Nechci se tu pouštět do nějakých vlastních spekulací, ale polské potraviny všeobecně mají problém s pesticidy. Nepochybuju o tom, že jsou to nezávadná jablka a projdou kontrolou. Ale je otázka, zda jsou zdravá jako česká jablka,” říká Ludvík. Zároveň apeluje na spotřebitele, aby zůstali věrní českým jablkům. Podpoří tak farmáře, ale i českou krajinu.

Čechům se v ovocnářství nechce pracovat

Letos ve sklizni hrálo velkou roli nejen počasí, ale i covidová omezení. “Ovocnářství je, co se počasí týče, nejnáchylnější. Když na jaře trochu mrzne, tak můžete přijít o celou úrodu. S tím se ovocnáři musí naučit žít, je to riziko povolání” komentuje Ludvík. Další rovinou jsou lidé ze zahraničí, kteří v sadech pracují. V době covidu nebylo jednoduché je do Česka dostat. S tím souvisí i to, že Čechům se v sadech pracovat nechce.

Tématem je zdražování potravin před Vánoci, s čímž souhlasí i víceprezident agrární komory. “Nic nenasvědčuje tomu, že by to mělo být jinak. Nemyslím si že by v příští dnech mělo dojít k dramatickému zdražování základních položek. Rostou energie, náklady na práci a úroda některých komodit nebyla tak velká. A to nejen u nás, ale i v Evropě. Je to  hlavně na obchodních řetězcích, jaká bude cena potravin,” popisuje současnou situaci Ludvík. Vzrostla i cena medu. “Může za to chladné jaro a řada včelařů hlásí, že je třeba si pospíšit, protože med dochází,” říká Ludvík. Dodává ale, že není normální, a lidé by to tak neměli vyžadovat, aby každé jablko ze stromu bylo stejné. “Není normální, že každé jablko na stromě není úplně celé červené a má stejnou velikost. Je to příroda a musíme se jí přizpůsobit všichni – zemědělci, obchodníci i spotřebitelé,” uzavírá Martin Ludvík.

Poslechněte si celý rozhovor:

 

Zprávy - další články