Láska prochází žaludkem! Restaurace si na Valentýna připravily speciální menu

14. února 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Ilustrační foto.

Lidé na Valentýna často chodí do restaurací, které si pro ně připravily na svátek zamilovaných speciální menu. Největší zájem je podle ředitele průvodce po restauracích Restu.cz Jiřího Moskala o mezinárodní kuchyni, jako je italská, asijská nebo středomořská ve vyšší střední cenové kategorii, tedy s útratou mezi 300 a 600 korunami. Valentýnskou nabídku ale podle něj připravily také podniky specializující se na prodej burgerů nebo steaků. Hosté restaurací si také svá místa častěji rezervují, chtějí mít jistotu, že si sednou.

“V týdnu, na který připadá Valentýn, máme o 50 procent více rezervací než v týdnech před a po Valentýnu. Na den svatého Valentýna pak rezervace vyrostou až na trojnásobek standardního denního objemu,” uvedl Moskal.

Hosté podle něj volí restaurace, které dokážou nabídnout něco mimořádného, co v průběhu roku jinak neochutnají. “Lidé si ve sváteční den chtějí dopřát něco, co by si v průběhu roku třeba nemohli dovolit a díky konkrétní nabídce vědí, na co se mohou těšit a také, kolik je to bude stát,” dodal.

Například restaurace Jemný bistro v Praze nabízí za 680 korun pro dva slávky s chlebem, plněnou roládu argentinského steaku s tortillou a kapustičkami na másle a grilovaný camembert v řepné omáčce s uzenou chilli morita.

V brněnském podniku U starýho Billa se nabízí bresaola, tedy sušené hovězí plátky, s grilovaným farmářským kravským sýrem a pestem ze sušených rajčat, dále pak grilovaný marinovaný steak z telecí svíčkové na carpacciu z červené řepy a špenátovém dipu s fritovanými rozmarýnovými bramborami a pancettovým chipsem a na závěr domácí srdíčkový cheesecake s čerstvým ovocem a čokoládovou polevou za 1370 korun pro dva.

Některé podniky ale mají menu i na více dní. Třeba pražský vzduchoplavecký restaurant Tetu Brissy nabízí v tomto menu kachní parfait s fíkovou marmeládou, vepřovou panenkou s omáčkou z růžového pepře, petrželovým pyré a pečenými cherry rajčaty a tiramisu s malinami dohromady za 455 korun.

Svátek sv. Valentýna slaví v ČR šest z deseti lidí, uvádí lednový průzkum agentury Ipsos, který zpracovávala pro obchody Albert. Odpovídalo v něm 525 respondentů.

Prodeje sladkostí jsou podle tohoto řetězce o více než třetinu vyšší proti prvomájovému svátku zamilovaných. Prodeje řezaných květin oproti běžnému dnu jsou větší o 90 procent, vedou růže, zájem se ale před polovinou února zvětšuje i o hrnkové květiny. V průměru Češi plánují utratit za Valentýna 930 korun, dodává průzkum. Rostou ale také prodeje zájezdů.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme