Jan Mühlfeit: Školní model se nezměnil 250 let. Je potřeba to napravit!

3. září 2024·Zprávy·Matěj Kašpar·Ondřej Kopa

Jan Mühlfeit (Zdroj: Frekvence 1)

Prázdniny jsou za námi a Press klub je zpět! Prvním hostem se stal Jan Mühlfeit, který hovořil o nutnosti změny školního modelu. Mühlfeit zdůrazňuje, že děti chodí do školy kvůli kamarádům, ne kvůli výuce. Navrhuje změny, které by podpořily kritické myšlení a návrat ke sportu, což by mohlo mít pozitivní dopad nejen na zdraví dětí, ale i na ekonomiku.

V rozhovoru na Frekvenci 1 Jan Mühlfeit diskutuje o nutnosti změn v systému školství. Zdůrazňuje, že současný model, který se nezměnil od dob Marie Terezie, neodpovídá potřebám moderního světa, kde je důležité rozvíjet kritické myšlení a schopnost řešit problémy. Mühlfeit také navrhuje přechod na slovní hodnocení místo známkování, což by lépe podporovalo rozvoj dětí.

„Všechny moderní firmy v korporátním světě přestaly známkovat zhruba před 30 lety. Nemluvím o hodnocení, hodnotíme stále, ale neznámkujeme. Představte si, kdyby třeba pan Lars Friis, který nyní trénuje Spartu, přišel do kabiny po zápase a řekl, kdo má jedničku, kdo trojku a podobně,“ rozpovídal se v Press klubu Jan Mühlfeit s tím, že tohle pokládá za špatný přístup. „Tohle ale trenér nedělá. On jim řekne, co bylo dobře, v čem se mají zlepšit, jak to budou hrát příště,“ dodal.

Dále Mühlfeit mluví o nutnosti učit děti v souvislostech a zážitcích, aby se informace uložily do dlouhodobé paměti, podobně jako příběhy, které si lidé pamatují celý život.

Co dalšího nám Jan Mühlfeit prozradil? Poslechněte si nový Press klub.

Zprávy - další články

Doporučujeme