Danuše Nerudová: Nemáme kontrolu nad tím, co se tu děje

4. června 2024·Zprávy·Matěj Kašpar·Čestmír Strakatý

Danuše Nerudová. (Foto: Frekvence 1)

Dalším hostem Press klubu se stala Danuše Nerudová, která se uchází o přízeň za STAN. Prozradila, jaký má názor na Green Deal, rozpovídala se o migračním paktu a také došlo na otázku, co by udělala v Evropské unii jinak. To vše a ještě více v novém Press klubu.

Série předvolebních rozhovorů pokračuje a moderátor Čestmír Strakatý tentokrát vyzpovídal Danuši Nerudovou, lídryni kandidátky Starostů do Evropského parlamentu. Tentýž den předseda hnutí STAN Vít Rakušan političku představil jako novou členku zmíněného hnutí, což vyvolalo silné reakce, hlavně u extremistů. Nerudová se k hnutí STAN přidala na základě hodnot a témat, kterými se aktivně zabývá. „Jsou odvážní, otevírají témata, která jsou velmi citlivá. Mají odvahu o nich mluvit a dělat nepříliš populární kroky,“ vysvětlila svůj postoj.

Kandidatura a nynější situace

Na otázku, proč vlastně kandiduje, politička odpověděla stručně a jasně. „Kandiduji proto, aby i ten člověk, co žije v nejodlehlejším regionu v Česku, pocítil výhody členství v Evropské unii.“ Nerudová v rozhovoru přiznala, že má z aktuální situace ve světě strach, proto je důležitější než kdykoliv předtím, aby Česká republika byla nadále součástí Evropské unie.

Migrační pakt se od roku 2023 změnil

Lídryně STAN nesouhlasí s kritikou Rakušana, který vyjednával migrační pakt a nakonec se zdržel hlasování. Pakt měl původně jinou podobu než jeho konečná verze, která byla schválena Evropským parlamentem. I přes některé výhrady však Nerudová migrační pakt podporuje a kritizuje politická hnutí s opačným názorem. Co o nich politička řekla? To si můžete poslechnout skrz odkaz níže.

Poslechněte si celý rozhovor:

Zprávy - další články

Doporučujeme