Covid-19 opět mutuje: Nakažlivější varianta XEC rychle nabírá na síle

2. října 2024·Zprávy·Matěj Kašpar

Ilustrační foto. (Zdroj: Depositphotos)

Nová varianta covidu-19 s názvem XEC byla poprvé identifikována v Evropě a rychle se šíří do dalších částí světa, včetně Asie a Severní Ameriky. Podle vědců může tato varianta brzy převzít roli dominantního typu viru kvůli své vyšší nakažlivosti.

I když zatím neexistují přesné údaje o její závažnosti, hlavní příznaky, jako jsou kašel, únava, rýma a bolest hlavy, zůstávají podobné nachlazení a chřipce. Britský deník Daily Mirror varoval, že XEC může způsobit další vlnu nákazy, zejména s příchodem chladnějšího počasí, což zvyšuje riziko hospitalizací.

Britská vláda a zdravotní úřady již zahájily podzimní očkovací kampaň, aby zmírnily potenciální dopady šíření této varianty. Lidé jsou vyzýváni, aby se nechali očkovat a chránili se tak před vážnějším průběhem onemocnění.

Varianta XEC vznikla rekombinací dvou podtypů předchozí varianty JN.1, což jí dává jisté genetické výhody. Odborníci zatím sledují její vývoj a dopady, přičemž upozorňují, že i nadále platí, že očkování poskytuje nejlepší ochranu před těžkými formami covidu.

Zprávy - další články

Doporučujeme