Proč kočky milují krabice? Vědecké vysvětlení jejich oblíbené zábavy

1. října 2024·Zábava·Matěj Kašpar

Ilustrační foto. (Zdroj: Depositphotos)

Kočky mají pověst tvorů, kteří neustále vyhledávají malé, uzavřené prostory – a krabice jsou pro ně z tohoto hlediska naprosto neodolatelné. Ale proč tomu tak je? Odpověď spočívá v jejich přirozených instinktech a potřebách.

Krabice poskytují kočkám pocit bezpečí. V divoké přírodě by kočky vyhledávaly úkryty, které je chrání před predátory a umožňují jim nenápadně sledovat svou kořist. Když kočka leží v krabici, má omezené zorné pole a méně prostoru, kde může být napadena. Krabice tak fungují jako „bezpečná zóna“, kde se mohou cítit v klidu a pohodlí.

Další důvod, proč kočky milují krabice, je teplota. Kočky mají rády teplé prostředí, ideálně kolem 30–36 °C, což je o něco vyšší, než jaká je běžná teplota v domácnostech. Krabice jim pomáhají udržovat teplo, což přispívá k jejich pohodlí. Proto je často najdeme schoulené v malých, uzavřených prostorech, kde se mohou zahřát.

Zajímavým aspektem je také to, že krabice poskytují kočkám kognitivní stimulaci. Hrát si s krabicí, skrývat se v ní nebo ji zkoumat aktivuje jejich zvědavost a lovecké instinkty. Pro kočku může být krabice nejen místem k odpočinku, ale také zdrojem zábavy a mentálního cvičení.

Zábava - další články

Doporučujeme