Vánoční inspirace od českých krásek. Co peče Ornella Koktová nebo Eva Perkausová?

18. prosince 2021·Životní styl·Barbora Turková

Ornella Koktová, Josef Kokta (Foto ČTK)

Pečení cukroví jde do finále, pokud tedy letos přemýšlíte, který nový druh ještě vyzkoušet, máme tady inspiraci od slavných dam. Upečte si třeba podle EvyPerkausové, Lucie Benešové či Ornelly Koktové. Recepty přináší Blesk.cz

Podvodnice od Evy Perkausové

Suroviny: 200 g polohrubé mouky, 150 g másla, 20 g droždí, 3 lžíce vlažného mléka

Postup: Všechny ingredience smícháme dohromady. Těsto vytvarujeme do velkého bochánku, vložíme jej do nádoby plné vody a necháme takto pod vodou 1 hodinu kynout. Poté vyválíme plát silný 1 cm a můžeme začít vykrajovat. Vyskládáme na plech vyložený pečicím papírem, který vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C a pečeme dorůžova. Ještě teplé cukroví obalíme v moučkovém cukru.

View this post on Instagram

A post shared by Ornella Koktova (@ornellakoktova)

Vídeňské rohlíčky od Ornelly Koktové

Jedná se o původní recept na rohlíčky, který pochází z Vídně. Podle pověsti se rohlíčky začaly péct na počest porážky osmanských vojsk u Vídně v roce 1683.

Suroviny: 150 g hladké mouky, 50 g změklého másla, 50 g vepřového sádla, 50 g lískových nebo vlašských ořechů umletých najemno, 30 g moučkového cukru, ½ lžičky prášku do pečiva.

Postup: Mouku, cukr a prášek do pečiva prosejeme do mísy, přidáme máslo, sádlo, ořechy a vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a necháme 2 hodiny odpočinout v ledničce. Vezmeme si do dlaně kousek těsta a vytvarujeme půlměsíček (jako kdybyste zaťali pěst) a na plechu pak můžeme doladit tvar. Rohlíčky klademe na plech vyložený pečicím papírem. Následně pečeme cca 15 minut v troubě vyhřáté na 155 °C. Ihned po vytažení ještě zatepla obalujeme ve vanilkovém cukru.

Linecké kytičky Lucie Benešové

Suroviny: 300 g hladké mouky, 200 g másla, 100 g moučkového cukru, 2 žloutky, špetka soli

Postup: Máslo utřeme s moučkovým cukrem a žloutky, přimícháme mouku a zpracujeme v tužší těsto, které necháme v lednici odpočinout, nejlépe přes noc. Poté rozválíme na tenký plát, ze kterého vykrájíme kytičky. Do poloviny kytiček nezapomeneme vykrájet i střed. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 6 minut. Vychladlé kytičky slepujeme džemem.

Životní styl - další články

Doporučujeme