Vánoční mlsání bez výčitek. Vyzkoušejte štolu bez lepku a cukru podle Evy Decastelo

17. prosince 2021·Celebrity·Barbora Turková

Eva Decastelo (Zdroj: se souhlasem Falcon)

Každá rodina má svoje ověřené cukroví, ale občas vůbec nevadí vyzkoušet recepty i od jiných lidí. Dneska vám přinášíme recept na štolu bez cukru a bez lepku podle Evy Decastelo. Recept sepsal Blesk.cz

Suroviny: 80 g mouky z lněných semínek, 1 kypřicí prášek do pečiva, 50 g nasekaných vlašských ořechů nebo mandlí, 1 sáček proteinového nápoje s příchutí vanilky, 30 g psyllia, 150 g tučného jogurtu (nejlépe řeckého), 4 vejce, 6 vrchovatých lžic xylitolu (březového cukru), 1 žloutek na potření štóly, práškový xylitol na pocukrování, hrst rozinek či hořká 70% čokoláda (nemusí být)

View this post on Instagram

A post shared by Eva Decastelo (@decasteloeva)

Postup: Do misky vyklepneme vejce, přidáme jogurt (ten můžeme kombinovat s tvarohem či čerstvým sýrem) a vsypeme březový cukr. Vše promícháme ručním mixérem. Ve druhé misce smícháme všechny suché ingredience: proteinový prášek (můžeme nahradit 2 odměrkami proteinového smetanového nápoje), lněnou mouku, psyllium, prášek do pečiva, oříšky, případně rozinky a kousky čokolády. Obě směsi pak důkladně smícháme dohromady a těsto necháme chvíli odpočinout.

Na plechu vyloženém pečicím papírem vytvoříme navlhčenýma rukama z těsta štólu. Pokud je těsto příliš tekuté, přidáme trochu psyllia. Mělo by držet tvar, neroztékat se. Štólu potřeme rozšlehaným žloutkem a pečeme v troubě vyhřáté na 160 °C cca 1 hodinu. Upečenou, ještě teplou štólu posypeme práškovým březovým cukrem a necháme vychladnout.

Celebrity - další články