Vyhledávání
Studie: Vegani jsou náchylnější k lámání kostí než lidé, kteří pravidelně jedí maso
Nový výzkum z Oxfordské univerzity přišel se zajímavým poznatkem. Naznačuje, že u veganů je častější, že trpí lámavostí kostí než u lidí, kteří mají běžně zařazeno ve svém jídelníčku maso a ryby. Informoval o tom britský deník Metro.
Studie probíhala na téměř 50 tisících Britech a zjistilo se, že u lidí kteří dodržují rostlinou stravu, je o 43 % větší pravděpodobnost lámavosti kostí. Podle výživového epidemiologa z Oxfordské univerzity, lékaře Tammyho Tonga se jednalo o první komplexní studii o riziku zlomenin na základě diety.
Zajímavé je, že po zvážení indexu tělesné hmotnosti (BMI) a příjmu vápníku a bílkovin se riziko zlomenin snížilo. “Předchozí studie ukázaly, že nízké BMI je spojeno s vyšším rizikem zlomenin kyčle a nízký příjem vápníku a bílkovin souvisí s horším zdravím kostí,” popsal pro Metro doktor Tong.
Nová studie ale ukázala, že vegani mají vyšší riziko zlomenin v oblasti kyčle, dolních a horních končetin, žeber a klíčních kostí. Což vede k téměř 20 dalším případům na 1 000 lidí po dobu 10 let ve srovnání s lidmi, kteří jedí maso.
Rostlinná strava nás chrání
Výživový poradce pro Metro zdůraznil, že vyvážená a převážně rostlinná strava má mnoho výhod. Je totiž spojená s nižším výskytem srdečních onemocnění a cukrovky. “Jednotlivci by měli brát v úvahu výhody a rizika jejich stravy a zajistit, aby měli odpovídající hladinu vápníku a bílkovin v těle,” doplnil Tong.
Studie není úplná
Bohužel někteří odborníci berou studii za bezpředmětnou, protože není podle nich úplná. Například hematologická poradkyně Shireen Kassam zdůraznila, že ve výsledcích není zahrnut pravidelný příjem vápníku. “Kdyby výsledky byly upraveny podle přijmu vápníku. Tak osoby konzumující alespoň 525 miligramů vápníku denně by nevykazovaly žádná rizika zlomenin,” řekla poradkyně pro deník Metro. Tím pádem by veganská strava nepředstavovala pro lidský organismus žádné riziko.