Chilli papričky, elixír zdraví a krásy, který usnadňuje trávení

21. srpna 2019·Jídlo a pití·Karolína Stránská

 Usnadňuje trávení, pomáhá předcházet kardiovaskulárním nemocem. Podle některých expertů hraje významnou roli v prevenci proti rakovině a potlačuje bolest. Nedávný výzkum zveřejněný na stránkách Journal of Medicinal Chemistry ukázal, že dokáže zablokovat vnímání neuropatické bolesti. Peperoncino, čili chilli paprička či feferonka, sice není lék, ale má svůj význam i na poli snižování nadváhy a pomáhá proti celulitidě a vypadávání vlasů.

Chilli paprička může zmírňovat bolest. Ukazují to vědecké studie, které schválil americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) a Evropská léková agentura (EMEA). Rostlinný alkaloid kapsaicin, který je zodpovědný za její pálivost, může na tři měsíce zmírnit neuropatické bolesti. Kapsaicin, který obsahují pouze tyto papričky, působí na vanilloidové receptory typu 1 (TRPV 1) a výrazně je stimuluje. Receptory se pak stávají jakoby znecitlivělými a nejsou již schopny reagovat na stimuly, které běžně vyvolávají bolest u pacientů s periferní neuropatickou bolestí.

A jaké jsou výživné vlastnosti chilli papriček? Je to nízkokalorická potravina, složená převážně z vody, ale zároveň je bohatá na vitamíny a minerály. V papričkách jsou v hojné míře obsaženy zejména draslík a fosfor. Vysoký obsah vitamínu C z papriček činí drahocenného spojence při udržování efektivnosti imunitního systému. Značný je rovněž obsah antioxidantů, jako jsou karotenoidy a flavonoidy, které přispívají k potírání volných radikálů v organismu a tím zpomalují fyziologické procesy stárnutí.

Jídlo a pití - další články