Čas letního grilování je tady! Jak udržet srdce zdravé a přitom si dopřát?

11. června 2022·Životní styl·Redakce

Ilustrační foto. (Zdroj: se souhlasem ASPEN PR)

Léto se pomalu ale jistě blíží a sním přichází o oblíbené grilování či konzumace smažených jídel. Mnoho lidí si táborák či grilování neumí představit bez buřtů, klobás nebo vepřového masa. Během letních gastro radovánek je ale důležité hlídat i zdravotní stránku. Především lidé s vyšší hladinou cholesterolu či vyšším krevním tlakem, by se měli mít na pozoru. Jídlo s vysokým obsahem nezdravých tuků či soli má totiž negativní účinek na kardiovaskulární systém.

Grilování je skvělá příležitost, jak se venku potkat s kamarády, rodinou a užít si přitom i své oblíbené jídlo. „Bohužel pokrmy, které děláme na grilu mohou obsahovat mnoho nezdravých tuků či velké množství soli, a to zrovna nejsou nejlepší ingredience pro zdraví našeho srdce,” říká lékař Michal Vrablík. Velké množství soli pak zvedá krevní tlak a nenasycené tuky pak mají za následek zvýšenou hladinou cholesterolu.

Vybírejte kvalitní maso

Grilování neboli BBQ je postavené především na mase. Jeho výběr proto nenechávejte na náhodě. Vždy je lepší preferovat kuřecí steak před krkovicí. Pokud si již vepřové maso chcete dát, tak volte spíše panenku či libové hovězí maso místo mastných žebírek. Budete-li dělat kuře, tak je dobré z něj před tím odstranit kůži. v té je totiž nejvíce tuku. Z kuřecího masa jsou nejlepší prsa, protože stehna obsahuji více tuku. Například porce grilovaného kuřecího stehna obsahuje až 3x více nezdravých tuků než libové kuřecí maso.

U klobás kontrolujte složení

Mnoho lidí si grilování nedovede představit bez klobás. Při jejich nákupu se vyplatí nekoukat tolik na cenu, ale na jejich složení. Především na obsah masa, tuku a soli. Nekvalitní uzeniny mají často mnoho dochucovadel na bázi soli. Vybírejte ty, u kterých obsah nepřesáhne 2,5 %. Kvalitní uzeniny by také měly obsahovat 80 % a více masa. Nejlepší je volit uzeniny z drůbežího masa, ty mají vždy menší obsah tuku.

Vsaďte na špízy a ryby

Libové maso je zdravější, ale bohužel i dražší. Dobrou volbou je proto místo klasického steaku si udělat například špíz. Ušetříte na spotřebě masa a zároveň budete připravovat jídlo i se zdravou zeleninou. Ideální je paprika, cuketa, cibule nebo lilek. U libového, méně tučnějšího masa, dávejte při grilování pozor, aby se nespálilo. Extra olej nemusíte přidávat, stačí maso jen více hlídat a častěji obracet. „Nejlepším masem pro zdravé grilování jsou ryby, které obsahují pro naše srdce velmi zdravé tuky. Mořské ryby jako například tuňák, makrela, losos nebo sardinky obsahují omega – 3 nenasycené mastné kyseliny,“ říká Vrablík.

Hlídejte si množství

Samozřejmě dát si jednou za čas hamburger či krkovici je možné. Je ale důležité hlídat množství jídla, které konzumujete. Při grilování je často problematické, že lidé jedí větší porce po dobu několika hodin, kdy se griluje. Zkuste si to nezdravé dát nejdříve a pak již během večera můžete jíst například jen salát či grilované kuřecí maso.

Vsaďte na vlastní dressing

Velkou roli během grilování hrají i dochucovadla, jako jsou dresinky a marinády. Ty kupované často obsahují mnoho přidané soli, tuků či cukru. Přitom domácí dresinky jsou velmi rychlé, levnější. A i chutnější než ty kupované. Zkuste si například udělat marinádu na maso z čerstvé šťávy citrónu, trochu olivového oleje s bylinkami jako je rozmarýn a šalvěj. Do salátových dresingů je dobré dávat bylinky jako je petržel, koriandr nebo bazalka. Spolu s citrusovým ovocem, jako pomeranč, citron či limetka a trochou panenského olivového oleje. Pokud máte rádi krémové zálivky, tak místo majonézy volte jogurt či kefír.

Životní styl - další články