Zajímavosti o Vřískotu: Ikonická série, která oživila hororový žánr

30. srpna 2024·Zábava·Matěj Kašpar

Vřískot. (Zdroj: Profimedia)

Filmová série Vřískot se stala jedním z nejvýznamnějších hororových fenoménů 90. let. Režisér Wes Craven a scenárista Kevin Williamson vytvořili sérii, která nejen že oživila zájem o hororový žánr, ale také redefinovala jeho pravidla. Zde je několik zajímavostí o této ikonické sérii.

Inspirace reálnými událostmi

Příběh prvního filmu byl inspirován skutečnými událostmi. Scenárista Kevin Williamson byl inspirován skutečným sériovým vrahem Dannym Rollingem, známým jako Gainesvillský rozparovač, který v roce 1990 brutálně zavraždil pět studentů na Floridě. Tato hrůzná událost spolu s Williamsonovým strachem z podobných situací vedla k napsání scénáře, jenž se stal základem pro první díl.

Scream 1996

Dekonstrukce hororového žánru

Vřískot se liší od ostatních hororů tím, že se zaměřuje na dekonstruování žánrových klišé. Postavy v sérii jsou si vědomy pravidel hororového filmu, což vytváří originální a sebeuvědomělý přístup k vyprávění. Například postavy často diskutují o pravidlech, která musí dodržovat, aby přežily, jako například „nikdy neříkej ‚hned se vrátím‘“.

Ghostface jako ikonický vrah

Maska a kostým vraha známého jako Ghostface se staly jedním z nejznámějších symbolů hororového žánru. Zajímavostí je, že návrh masky byl inspirován obrazem Eda Munchy s názvem Výkřik. Ghostface se stal synonymem pro sérii Vřískot a je jednou z nejoblíbenějších postav halloweenských kostýmů po celém světě.

JENNA ORTEGA

Komplikovaná produkce

Produkce prvního filmu měla několik výzev. Například studio Dimension Films původně nesouhlasilo s názvem Scream a chtělo jej změnit na Scary Movie, což je titul, který později použili tvůrci parodické série, která si brala na paškál právě Vřískot. Kvůli násilným scénám musel být film navíc několikrát upraven, aby se vyhnul nejpřísnější cenzuře.

Scream

Kultovní úvodní scéna

Úvodní scéna prvního VřískotuDrew Barrymore je jednou z nejikoničtějších v historii hororových filmů. Původně se předpokládalo, že Barrymore bude hrát hlavní roli Sidney Prescott, ale herečka se rozhodla pro roli Casey Becker, protože věřila, že její předčasná smrt šokuje diváky a nastaví tón celého filmu. Její smrt na začátku filmu byla považována za odvážný tah, který zcela změnil očekávání diváků.

Scream

Úspěch a vliv na hororový žánr

Po uvedení prvního filmu v roce 1996 se Vřískot stal obrovsky úspěšný, a to jak komerčně, tak kriticky. Film, který měl rozpočet přibližně 15 milionů dolarů, vydělal více než 173 milionů dolarů po celém světě. Úspěch filmu vedl k oživení hororového žánru v 90. letech a inspiroval vznik dalších teen hororů, například Tajemství loňského léta nebo Fakulta.

Sarah Michelle Gellar

Přetrvávající popularita a návrat

Série pokračovala dalšími třemi pokračováními, která byla vydávána v letech 1997, 2000 a 2011. Každý z těchto filmů se pokoušel přinést něco nového, ale zároveň zůstal věrný původnímu duchu série. V roce 2022 se Vřískot vrátil na plátna kin s pátým dílem, který se setkal s pozitivním přijetím a potvrdil, že zájem o tuto sérii stále přetrvává. Právě proto vznikl i díl šestý a chystá se sedmý.

Scream

Odvážný casting

Hlavní postava série, Sidney Prescott, kterou hraje Neve Campbell, se stala významnou postavou hororového žánru. Campbell se původně nechtěla účastnit hororového projektu, protože nechtěla být spojována s tímto žánrem. Nakonec však přijala roli, která ji vyloženě proslavila. Courteney Cox, která si zahrála roli přidrzlé reportérky Gale Weathers, se musela aktivně ucházet o tuto roli, aby se vymanila ze své image v seriálu Přátelé, kde hrála Monicu Geller.

Scream

Parodie a odkazy v popkultuře

Úspěch Vřískotu vedl ke vzniku mnoha parodií a odkazů v popkultuře. Nejznámější parodií je zmiňovaná série Scary Movie, která si dělá legraci nejen z Vřískotu, ale i z dalších hororových filmů. Série Vřískot také ovlivnila mnoho dalších filmů a televizních pořadů, které využívají podobné sebeuvědomělé prvky a komentáře ke svému vlastnímu žánru.

Scary Movie

Nečekaná úmrtí a zvraty

Jedním z charakteristických rysů Vřískotu jsou nečekaná úmrtí a šokující zvraty. Série je známá tím, že často překvapuje diváky, ať už jde o odhalení vraha, smrt klíčových postav a podobně. Tento přístup udržuje diváky v neustálém napětí a přispívá k nezapomenutelné atmosféře série.

Zábava - další články

Doporučujeme