Horor, napětí a drama: 5 nejlepších filmů podle Stephena Kinga

15. srpna 2024·Zábava·Matěj Kašpar

Stephen King (Foto: Profimedia)

Stephen King, mistr hororu a napětí, je jedním z nejvlivnějších spisovatelů naší doby. Jeho díla se stala inspirací pro mnoho filmových adaptací, které diváky po celém světě pravidelně drží v napětí. Přestože ne všechny filmové adaptace dosáhly úspěchu, několik z nich se zapsalo do historie kinematografie. Zde je pět nejlepších filmů podle Stephena Kinga, které byste rozhodně neměli minout.

Vykoupení z věznice Shawshank (1994)

Pod režií Franka Darabonta vznikl klenot filmového světa s názvem Vykoupení z vězniceShawshank, který je jedním z nejuznávanějších a nejmilovanějších filmů vůbec. Příběh o nespravedlivě odsouzeném muži jménem Andy Dufresne, který si ve vězení získává respekt a plánuje své osvobození, uchvátil diváky svou hloubkou, postavami a nezapomenutelným závěrem. I když se jedná o adaptaci méně známé Kingovy novely, film si získal srdce milionů a stal se klasikou. I dnes ho najdete na vrcholu filmových žebříčků podle hodnocení.

The Shawshank

 

Zelená míle (1999)

Další skvělá adaptace úspěšné knihy od Kinga nepotřebuje představení. Zelená míle je jeden z těch filmů, které vás okamžitě vtáhnou do děje. Film sleduje osud vězňů odsouzených na smrt včetně tajemného Johna Coffeyho, který byl neprávem poslán do vězení za vraždu dvou malých holčiček. Jeho postava má nejen dobré srdce, ale také zvláštní schopnosti. Příběh plný emocí, nadpřirozena a morálních dilemat se stal oblíbeným mezi diváky i kritiky. Tom Hanks a Michael Clarke Duncan podávají v tomto mistrovském díle nezapomenutelné výkony. Není tedy překvapením, že snímek vyhrál hned několik cen.

Green mile

 

Osvícení (1980)

Neskutečný Stanley Kubrick usedl do režisérského křesla a přivedl na svět možná nejznámější dílo Stephena Kinga. Příběh sleduje neúspěšného spisovatele Jacka Torrance, který přijme práci správce v luxusním, ale odlehlém horském hotelu Overlook, aby se soustředil na svou novou knihu. Když se s rodinou do hotelu přestěhuje, zjišťuje, že hotel je přes zimu zcela odříznutý od světa. Snímek nabízí nejrůznější psychologické aspekty postupného zešílení a samozřejmě nadpřirozeno, které i dnes děsí lidi po celém světě. I když samotný King nebyl s filmem zcela spokojen, Osvícení se stalo jedním z nejikoničtějších hororů všech dob.

The Shining

Misery nechce zemřít (1990)

Film Misery nechce zemřít režíroval Rob Reiner a vypráví příběh o spisovateli Paulu Sheldonovi, který je po autonehodě zachráněn svou „největší fanynkou“ Annie Wilkesovou. Záhy se však ukáže, že Annie nemá všech pět pohromadě. Kathy Bates za svůj výkon obdržela Oscara a film se stal výborným příkladem toho, jak převést Kingovo napětí a strach na filmové plátno.

Misery nechce zemřít

 

To (2017)

Tento moderní remake klasického Kingova románu To se stal obrovským hitem. Film sleduje skupinu dětí, která musí čelit hrůznému klaunovi Pennywiseovi. Vizuálně ohromující a zároveň děsivý snímek zachycuje atmosféru strachu a přátelství mezi hlavními hrdiny. Film To se rychle stal jedním z nejlepších hororů své doby a dokázal přivést Kingovu hrůzu k nové generaci diváků.

Pennywise

Zábava - další články

Doporučujeme