Zajímavosti o Deadpoolovi: Od žoldáka k nesmrtelnému antihrdinovi

10. srpna 2024·Zábava·Matěj Kašpar

Deadpool (Zdroj: Profimedia)

Deadpool, skutečným jménem Wade Wilson, je jednou z nejikoničtějších a nejneobvyklejších postav v komiksovém světě. Tento antihrdina od Marvel Comics si získal srdce fanoušků svým unikátním humorem, neortodoxním přístupem k superhrdinským povinnostem a schopností prolamovat čtvrtou stěnu. Zde je několik zajímavostí, které byste o této fascinující postavě měli vědět.

Původ a inspirace

Deadpool byl poprvé představen v roce 1991 ve vydání komiksu New Mutants #98. Jeho tvůrci, Rob Liefeld a Fabian Nicieza, původně zamýšleli postavu jako parodii na DC postavu jménem Deathstroke. Tento vliv je patrný i v podobnosti jejich skutečných jmen – Deathstroke se jmenuje Slade Wilson, zatímco Deadpool je Wade Wilson.

Deadpool

Schopnosti a mutace

Wade Wilson byl původně žoldák, než se dobrovolně přihlásil k experimentům v rámci programu Weapon X, který mu dal schopnost regenerace podobnou Wolverinovi. Tato mutace mu umožňuje uzdravit se z téměř jakéhokoli zranění, což ho činí prakticky nesmrtelným. Bohužel tato schopnost také zhoršila jeho již existující duševní nestabilitu.

Deadpool Wade Wilson

Prolomení čtvrté stěny

Jedním z nejcharakterističtějších rysů Deadpoola je jeho schopnost prolomení čtvrté stěny, což znamená, že si je vědom, že je postavou v komiksu. Hovoří tedy často přímo se čtenáři a ve filmech zase s diváky. Tento originální prvek přidává postavě na jedinečnosti a činí Deadpoolovy příběhy nezapomenutelnými.

Deadpool

Popkulturní odkazy a humor

Deadpool je známý svými neustálými popkulturními odkazy a humorem, který je často hrubý, ale zároveň velmi vtipný. Není neobvyklé, že odkazuje na filmy, seriály, hudbu, a dokonce i na ostatní komiksové postavy, což dává jeho příběhům moderní a aktuální nádech.

Deadpool on Make a GIF

Filmové adaptace

V roce 2016 byl Deadpool přiveden na filmová plátna v podání Ryana Reynoldse. Film byl obrovským hitem a získal si jak kritiky, tak diváky. Reynoldsova interpretace Deadpoola byla natolik přesvědčivá, že mnoho fanoušků si ho již nedokáže představit ztvárněný jiným hercem, Pokračování z roku 2018, Deadpool 2, úspěch potvrdilo a momentálně v kinech exceluje film Deadpool & Wolverine, který získává jednu pozitivní kritiku za druhou.

Deadpool & Wolverine

Spolupráce s ostatními postavami

Deadpool se často objevuje v příbězích s jinými známými postavami z Marvel Universe. Jeho vztahy s X-Meny, především s Wolverinem, a jeho časté střetnutí s postavami jako Spider-Man nebo Cable, poskytují zajímavé dynamiky a nečekané zvraty v ději.

Deadpool a Spiderman

Různé verze Deadpoola

Marvel Comics často představuje alternativní verze svých postav a Deadpool není výjimkou. Existují verze jako Lady Deadpool, Kidpool, Dogpool, a dokonce i Deadpool the Duck (spojení Deadpoola a Howarda the Duck). Tyto varianty přidávají další vrstvu zábavy a kreativity do Deadpoolova univerza.

Deadpool, Wolverine a Dogpool

Zábava - další články

Doporučujeme