5 nejlepších filmů od Hayao Miyazakiho aneb příběhy, které okouzlují generace

26. července 2024·Zábava·Matěj Kašpar

Hajao Mijazaki (Foto: Profimedia)

Hayao Miyazaki je jedním z nejuznávanějších a nejtalentovanějších režisérů animovaných filmů na světě. Jako spoluzakladatel legendárního studia Ghibli přinesl světu nezapomenutelné příběhy, které okouzlují jak děti, tak dospělé. Jeho filmy jsou známé nejen pro svou vizuální krásu, ale také pro hluboké a často filozofické příběhy, které zkoumají témata jako je příroda, lidskost a mír. V následujícím článku se podíváme na pět nejlepších filmů, které Miyazaki vytvořil.

Cesta do fantazie (2001)

Cesta do fantazie je nejen nejúspěšnějším filmem Hayao Miyazakiho, ale také jedním z nejuznávanějších animovaných filmů všech dob. Tento příběh o desetileté dívce jménem Chihiro, která se ocitne ve světě duchů a musí najít cestu zpět do našeho světa, je plný fascinujících postav a magických momentů. Film získal Oscara za nejlepší animovaný film a Zlatého medvěda na Berlinale, což potvrzuje jeho výjimečnost.

Spirited Away

Můj soused Totoro (1988)

Můj soused Totoro je ikonický film, jenž se zároveň stal symbolem studia Ghibli. Příběh sleduje dvě sestry, Satsuki a Mei, které se po přestěhování na venkov setkávají s laskavým lesním duchem Totorou. Film je oslavou dětské fantazie a radosti. Jeho vizuální styl a nezapomenutelné postavy z něj udělaly trvalou součást popkultury.

Totoro

 

Princezna Mononoke (1997)

Princezna Mononoke je epickým dobrodružstvím, které zkoumá konflikty mezi člověkem a přírodou. Hlavní hrdina Ashitaka se vydává na cestu, aby zrušil prokletí, které ho postihlo. Na své cestě potkává princeznu San, jež bojuje za ochranu lesa. Film je známý pro své silné ekologické poselství a hluboký příběh.

Mononoke

Zámek v oblacích (2004)

Zámek v oblacích je dalším mistrovským dílem Miyazakiho. Příběh se točí kolem mladé dívky Sophie, která je prokleta zlou čarodějnicí a proměněna ve starou ženu. Sophie se vydává na dobrodružství, během kterého se setká s tajemným a zároveň slavným čarodějem Howlem a jeho putujícím zámkem. Film je plný nádherných animací a silného poselství o lásce, svobodě a odvaze.

Howls moving Castle

 

Nausicaä z Větrného údolí (1984)

Nausicaä z Větrného údolí představuje základní kámen pro vznik studia Ghibli. Jedná se o jeden z prvních filmů Miyazakiho kariéry a zcela první, když počítáme pouze autorské počiny. Příběh sleduje princeznu Nausicaä, která se snaží zabránit válce mezi lidskými královstvími a obrovskými hmyzími tvory z toxických džunglí. Film má silný ekologický podtext a ukazuje Miyazakiho schopnost vytvářet komplexní a emotivní příběhy.

Nausicaä

Zábava - další články

Doporučujeme