Švédský hokejista už neskrývá svou identitu. Na ledě zapózoval v paruce a puntíkatých šatech

20. září 2024·Sport·Šárka Blahoňovská

Kevin Lindskoug (Zdroj: Alfonbladet)

Kevin Lindskoug, bývalý profesionální hokejový brankář, se po více než deseti letech kariéry rozhodl veřejně přiznat svou identitu. Tento 32letý bývalý hokejista, který nastupoval na led za řadu týmů v Evropě, se poprvé otevřeně podělil o svůj příběh se švédským deníkem Aftonbladet. Doufá, že to pomůže prolomit stigma, které se dotýká duševního zdraví.

Lindskoug strávil roky skrýváním své identity před přáteli a spoluhráči. Navzdory tomu, že ve svém volném čase nosil ženské oblečení, byl jeho vzhled na ledě vždy maskován hokejovou výstrojí. Okolí si však všímalo jeho nalakovaných nehtů. Nyní se však rozhodl, že už se přestane skrývat úplně. Na ledě proto zapózoval v dlouhé blonďaté paruce a puntíkatých šatech.

Na přelomu roku 2023 začal více experimentovat se svým vzhledem na veřejnosti, kdy například na jeden halloweenský večírek dorazil oblečený jako žena. Tento krok vedl k šíření fám o jeho sexualitě, jeho psychické problémy zesilovaly. Lindskoug proto začal užívat kokain, aby se vyrovnal s narůstajícím tlakem. Jeho kariérní vzestup byl přerušen dopingovým testem. Výsledkem byl čtyřletý zákaz působení v hokeji.

Z rozhovoru pro švédský deník je však patrné, že se Lindskoug neidentifikuje jako žena a neplánuje projít procesem změny pohlaví. Rád se však jako žena líčí nebo obléká. Vhodný termín je dle něj „crossdresser“.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Sportbladet (@sportbladet)

Po zveřejnění svého příběhu získal Lindskoug podporu od významných osobností hokejového světa. Tommy Salo, bývalý brankář a olympijský vítěz, vyjádřil Lindskougovi obdiv: „Jeho odvaha ulehčí dalším lidem, kteří by chtěli veřejně vystoupit, ale odvahu na to ještě nemají“uvedl třiapadesátiletý šampion.

Podle Anderse Wahlströma, ředitele pro rozvoj švédského hokeje, příběh dne již bývalého hokejisty ukazuje, že je důležité, aby lidé mohli být sami sebou – i ve sportu, který je tradičně vnímán jako tvrdý a maskulinní. „To, že Kevin vystoupil veřejně, je pozitivní nejen pro něj samotného, ale i pro společnost a hokej jako takový. Potřebujeme lidi, kteří ukazují, že být sám sebou je v pořádku,uvedl Wahlström.

I přes zákaz činnosti Lindskoug nadále plánuje být součástí hokejové komunity, například jako trenér. Doufá, že jeho cesta bude inspirací pro ostatní, kteří se nacházejí v podobné situaci, a že sportovní prostředí se bude nadále vyvíjet směrem k větší inkluzi a respektu.

Sport - další články

Doporučujeme